Füstölt BBQ sertéskaraj mézes-mustáros mázban tálalva

Füstölt BBQ Sertéskaraj Mézes-Mustáros Mázban

A füstölt BBQ sertéskaraj mézes-mustáros mázban egy igazán különleges fogás, amely az édes és füstös ízek tökéletes egyensúlyát kínálja. A mézes-mustáros bevonat karamellizálódik a füstölés során, amely még ízesebbé és szaftosabbá teszi a húst. A sertéskaraj az egyik legnépszerűbb húsféle a BBQ világában, mivel megfelelően elkészítve omlós és szaftos marad. A tölgy vagy almafa füstje különösen jól kiemeli a sertéshús karakteres ízét, míg a mustár és a méz együtt harmonikus, enyhén édeskés, de fűszeres ízvilágot teremt. Ez az étel tökéletes választás BBQ partikra, családi grillezésekre vagy egy különleges hétvégi ebédre. Ha igazán autentikus BBQ élményre vágysz, tálald grillezett zöldségekkel és egy adag sült burgonyával!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 3 óra
Teljes 3 óra 30 perc
750 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1500 g Sertéskaraj (csontos vagy csont nélküli)
2 tk. Durva szemcséjű só
1 tk. Fekete bors (frissen őrölt)
1 tk. Fokhagymapor
1 tk. Füstölt paprika
1 tk. Őrölt kömény
1 ek. Barna cukor
2 ek. Almaecet
2 ek. Worcestershire szósz
3 ek. Méz
3 ek. Dijoni mustár
200 ml BBQ szósz
500 g Füstölőfa (tölgy, hickory vagy almafa)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A sertéskarajt töröld szárazra papírtörlővel, majd hagyd szobahőmérsékleten pihenni legalább 30 percig.

    A hús szobahőmérsékletre hozása egyenletesebb sütést eredményez.

    2

    Keverd össze a sót, borsot, fokhagymaport, füstölt paprikát, barna cukrot és őrölt köményt egy tálban, majd alaposan dörzsöld be a sertéskarajt ezzel a keverékkel.

    A fűszerkeveréket alaposan dörzsöld be a húsba, hogy mindenhol egyenletesen ízesített legyen. A barna cukor segít a karamellizálódásban.

    3

    Melegítsd elő a füstölőt vagy a grillt 110-120°C-ra, és készíts elő füstölőfát a kívánt aroma eléréséhez.

    Használj gyümölcsfa füstölőfát (pl. alma, cseresznye) a sertéskarajhoz, mert ezek finom, édeskés aromát adnak. A hőmérséklet pontos betartása kulcsfontosságú a hús kiszáradásának elkerülése érdekében.

    4

    Helyezd a sertéskarajt a füstölőrácsra, és füstöld 2-3 órán keresztül, amíg a belső hőmérséklete eléri a 60-65°C-ot.

    Használj húshőmérőt a belső hőmérséklet ellenőrzéséhez. Ne nyitogasd feleslegesen a füstölőt, mert azzal hőveszteséget okozol.

    5

    Keverd össze a mézet, a dijoni mustárt, az almaecetet, a Worcestershire szószt és a BBQ szószt egy kis tálban.

    Kóstold meg a mázat, és ízlés szerint állítsd be az édes-savanyú arányt.

    6

    Amikor a hús eléri a 60-65°C-os belső hőmérsékletet, kend meg vastagon a mézes-mustáros mázzal, majd füstöld további 30-40 percig, amíg a belső hőmérséklet eléri a 70°C-ot.

    A mázat többször is rákenheted a húsra a füstölés utolsó szakaszában, hogy vastagabb, ragacsosabb legyen. Vigyázz, hogy a máz ne égjen meg!

    7

    Vedd ki a sertéskarajt a füstölőből, és hagyd pihenni legalább 15 percig, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak.

    A pihentetés nagyon fontos, mert így a hús szaftosabb marad. Takard le alufóliával a pihentetés alatt.

    8

    Szeleteld fel vékonyan, és tálald grillezett zöldségekkel vagy sült burgonyával.

    A húst a rostokra merőlegesen szeleteld, hogy könnyebb legyen rágni.