A sertéskarajt töröld szárazra papírtörlővel, majd hagyd szobahőmérsékleten pihenni legalább 30 percig.
A hús szobahőmérsékletre hozása egyenletesebb sütést eredményez.
Keverd össze a sót, borsot, fokhagymaport, füstölt paprikát, barna cukrot és őrölt köményt egy tálban, majd alaposan dörzsöld be a sertéskarajt ezzel a keverékkel.
A fűszerkeveréket alaposan dörzsöld be a húsba, hogy mindenhol egyenletesen ízesített legyen. A barna cukor segít a karamellizálódásban.
Melegítsd elő a füstölőt vagy a grillt 110-120°C-ra, és készíts elő füstölőfát a kívánt aroma eléréséhez.
Használj gyümölcsfa füstölőfát (pl. alma, cseresznye) a sertéskarajhoz, mert ezek finom, édeskés aromát adnak. A hőmérséklet pontos betartása kulcsfontosságú a hús kiszáradásának elkerülése érdekében.
Helyezd a sertéskarajt a füstölőrácsra, és füstöld 2-3 órán keresztül, amíg a belső hőmérséklete eléri a 60-65°C-ot.
Használj húshőmérőt a belső hőmérséklet ellenőrzéséhez. Ne nyitogasd feleslegesen a füstölőt, mert azzal hőveszteséget okozol.
Keverd össze a mézet, a dijoni mustárt, az almaecetet, a Worcestershire szószt és a BBQ szószt egy kis tálban.
Kóstold meg a mázat, és ízlés szerint állítsd be az édes-savanyú arányt.
Amikor a hús eléri a 60-65°C-os belső hőmérsékletet, kend meg vastagon a mézes-mustáros mázzal, majd füstöld további 30-40 percig, amíg a belső hőmérséklet eléri a 70°C-ot.
A mázat többször is rákenheted a húsra a füstölés utolsó szakaszában, hogy vastagabb, ragacsosabb legyen. Vigyázz, hogy a máz ne égjen meg!
Vedd ki a sertéskarajt a füstölőből, és hagyd pihenni legalább 15 percig, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak.
A pihentetés nagyon fontos, mert így a hús szaftosabb marad. Takard le alufóliával a pihentetés alatt.
Szeleteld fel vékonyan, és tálald grillezett zöldségekkel vagy sült burgonyával.
A húst a rostokra merőlegesen szeleteld, hogy könnyebb legyen rágni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.