FĂŒstölt fokhagymĂĄs paradicsom chutney tĂĄlalva

FĂŒstölt fokhagymĂĄs paradicsom chutney

A chutney az indiai konyhĂĄbĂłl szĂĄrmazĂł kĂŒlönleges mĂĄrtĂĄs, amely az Ă©des, savanykĂĄs Ă©s fƱszeres Ă­zek harmonikus kombinĂĄciĂłjĂĄval vĂĄlt vilĂĄgszerte nĂ©pszerƱvĂ©. Ez a fĂŒstölt fokhagymĂĄs paradicsom chutney az eredeti recept egy fĂŒstösebb, karakteresebb vĂĄltozata, amely a fokhagyma intenzĂ­v Ă­zĂ©t Ă©s a paradicsom termĂ©szetes Ă©dessĂ©gĂ©t ötvözi. A fĂŒstölt paprika Ă©s a chili pehely egy kis csĂ­pƑssĂ©get ad a chutney-nak, mĂ­g az almaecet Ă©s a barnacukor tökĂ©letes egyensĂșlyt teremt az Ă­zek között. Ez a chutney kivĂĄlĂłan illik sajtokhoz, sĂŒlt hĂșsokhoz vagy akĂĄr egy egyszerƱ pirĂ­tĂłs mellĂ© is. Ha szereted a gazdag, fĂŒstös Ă­zeket, ez a chutney biztosan elnyeri a tetszĂ©sedet!

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g Érett paradicsom
⭕ 4 gerezd FĂŒstölt fokhagyma
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 3 ek. Barnacukor
⭕ 60 ml Almaecet
⭕ 20 g Friss gyömbĂ©r
⭕ 1 tk. Chili pehely
⭕ 1 tk. FĂŒstölt paprika
⭕ 2 ek. Olívaolaj
⭕ 1 csipet Só
⭕ 1 csipet Fekete bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    AprĂ­tsd fel a vöröshagymĂĄt, gyömbĂ©rt Ă©s a fĂŒstölt fokhagymĂĄt finomra.

    A gyömbért reszelheted is, ha nem szereted a darabos ållagot.

    2

    Egy nagy serpenyƑben melegĂ­tsd fel az olĂ­vaolajat közepes lĂĄngon, majd add hozzĂĄ a vöröshagymĂĄt. PĂĄrold ĂŒvegesre 3-4 perc alatt.

    Ne pirítsd meg a hagymåt, csak pårold, hogy édesebb maradjon.

    3

    Add hozzĂĄ a gyömbĂ©rt, a fĂŒstölt fokhagymĂĄt, a fĂŒstölt paprikĂĄt Ă©s a chili pelyhet. PĂĄrold tovĂĄbbi 2-3 percig, amĂ­g illatos lesz.

    A chili mennyiségét ízlés szerint våltoztathatod.

    4

    Add hozzå a felkockåzott paradicsomot, majd öntsd hozzå az almaecetet és szórd meg a barnacukorral.

    A paradicsomot hĂĄmozhatod is, ha nem szereted a hĂ©jĂĄt. Ehhez forrĂĄzd le a paradicsomokat, majd hĂșzd le a hĂ©jukat.

    5

    ÍzesĂ­tsd sĂłval Ă©s frissen Ƒrölt borssal, majd keverd össze alaposan.

    A frissen Ƒrölt bors sokkal aromĂĄsabb, mint az elƑre Ƒrölt.

    6

    Csökkentsd a hƑfokot alacsonyra, Ă©s fƑzd a chutney-t 30-40 percig, amĂ­g besƱrƱsödik Ă©s az Ă­zek összeĂ©rnek.

    FƑzĂ©s közben idƑnkĂ©nt keverd meg, hogy ne Ă©gjen le.

    7

    KĂłstold meg, Ă©s ha szĂŒksĂ©ges, ĂĄllĂ­ts az Ă­zeken tovĂĄbbi fƱszerek vagy cukor hozzĂĄadĂĄsĂĄval.

    A chutney Ă­ze a fƑzĂ©s sorĂĄn vĂĄltozik, ezĂ©rt fontos, hogy rendszeresen kĂłstold.

    8

    Az elkĂ©szĂŒlt chutney-t hagyd kihƱlni, majd tedd sterilizĂĄlt ĂŒvegekbe. HƱtƑben 1 hĂ©tig eltarthatĂł.

    A sterilizĂĄlt ĂŒvegekbe töltött chutney hosszabb ideig eltarthatĂł. Az ĂŒvegeket Ă©s a fedƑket forrĂł vĂ­zben fƑzd ki, majd hagyd megszĂĄradni.

    9

    TĂĄlald sajtokhoz, sĂŒlt hĂșsokhoz vagy pirĂ­tĂłs mellĂ©.

    A chutney remek ajåndék is lehet.