Fűszeres lencsekrémleves tálalva

Fűszeres lencsekrémleves

A fűszeres lencsekrémleves a magyar konyha egyik igazi téli klasszikusa. A lencse gazdag fehérjében és tápanyagokban, így ideális választás a hideg hónapokban. A fűszerek, mint a kömény és pirospaprika, még gazdagabbá teszik a levest. Képzeld el, ahogy a lencse puhára fő, miközben a fokhagyma, pirospaprika és kömény illata betölti a konyhát. A végén egy sima, gazdag textúrájú krémleves készül, amely minden falatjával egy igazi téli élményt nyújt. Ez az étel tökéletes választás egy családi vacsorához, vagy egy gyors és tápláló étkezéshez, amely fűszeres ízeivel mindenkit elvarázsol.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Lencse
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Kömény
1 tk. Pirospaprika
40 g Vaj
150 ml Tejszín
800 ml Zöldségalaplé
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A lencsét alaposan mosd át, és ha szükséges, áztasd be 30 percig. A vöröshagymát és fokhagymát hámozd meg, majd aprítsd fel őket.

    A lencse áztatása lerövidíti a főzési időt és könnyebben emészthetővé teszi.

    2

    Egy nagy lábasban olvaszd fel a vajat közepes lángon. Add hozzá a felaprított vöröshagymát, és pirítsd üvegesre, körülbelül 4-5 percig. A fokhagymát is tedd bele, és pirítsd további 1-2 percig.

    Ügyelj arra, hogy a hagyma ne barnuljon meg, mert keserű ízt adhat a levesnek. A fokhagymát a vége felé add hozzá, mert hamarabb megég.

    3

    Add hozzá a pirospaprikát és köményt, és pirítsd együtt a hagymával 1-2 percig, hogy a fűszerek kiadják az ízüket.

    A fűszereket óvatosan pirítsd, mert könnyen megéghetnek és keserűvé válhatnak. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve pirítsd őket.

    4

    Tedd bele a beáztatott lencsét, és öntsd fel a zöldségalaplével. Fűszerezd sóval és borssal. Keverd jól össze.

    Ha nincs zöldségalapleved, használhatsz vizet is, de az alaplé gazdagabb ízt ad a levesnek.

    5

    Miután felforrt, csökkentsd a hőt, és főzd lefedve 30-40 percig, amíg a lencse megpuhul.

    Főzés közben néha keverd meg, nehogy leégjen az alja. Ha szükséges, adj hozzá még egy kis alaplevet vagy vizet.

    6

    Amikor a lencse megpuhult, vedd le a levest a tűzről, és botmixerrel pürésítsd simára. Ha túl sűrűnek találod, egy kis alaplevet vagy vizet is adhatsz hozzá.

    Óvatosan pürésítsd a forró levest, mert a fröccsenő leves égési sérüléseket okozhat. Használj magas falú edényt, vagy részletekben pürésítsd.

    7

    Add hozzá a tejszínt, és keverd jól össze. Kóstold meg, és szükség szerint ízesítsd tovább sóval, borssal.

    A tejszínt óvatosan keverd bele, nehogy kicsapódjon. Alacsony lángon melegítsd össze, de ne forrald.