Gallo Pinto tálalva

Gallo Pinto

A Gallo Pinto Costa Rica és Nicaragua egyik legismertebb tradicionális étele. Az alapja a fekete bab és a fehér rizs, amelyet különféle fűszerekkel és Lizano szósszal ízesítenek. Történelme több száz évre nyúlik vissza, amikor a helyi gazdák gyors és tápláló reggelit kerestek, amely energiát ad a napi munkához. A Gallo Pinto ma is a costa ricai konyha alapköve, és gyakran tálalják tojással, sajttal vagy avokádóval. Könnyen elkészíthető otthon, és tökéletes választás egy laktató, ízletes fogásnak.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
530 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Fehér rizs
240 g Fekete bab (konzerv)
400 ml Víz
1 db Hagyma
1 db Piros kaliforniai paprika
2 gerezd Fokhagyma
1 cs. Koriander
1 ek. Worcestershire szósz
2 ek. Lizano szósz
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst egy szűrőben alaposan öblítsd át hideg vízzel, amíg a kifolyó víz tiszta lesz. Ez segít eltávolítani a felesleges keményítőt, így a rizs pergősebb marad.

    Ne hagyd ki az öblítést, ez a kulcsa a pergős rizsnek!

    2

    A hagymát, fokhagymát és kaliforniai paprikát aprítsd fel finomra. A fekete babot szűrd le, és öblítsd át hideg vízzel.

    A zöldségek apróra vágása biztosítja, hogy egyenletesen süljenek át és jól keveredjenek a rizzsel.

    3

    Egy közepes méretű serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá az apróra vágott hagymát és paprikát, majd párold üvegesre 3-4 perc alatt.

    A hagymát és paprikát ne pirítsd túl, csak párold üvegesre, hogy ne égjenek meg.

    4

    Add hozzá a fokhagymát, és keverd el jól. Pirítsd további 1 percig, hogy az ízek jobban kioldódjanak.

    A fokhagymát csak rövid ideig pirítsd, mert könnyen megég és keserű lesz.

    5

    Szórd bele a rizst a serpenyőbe, és keverd alaposan össze a fűszeres hagymával. Hagyd pirulni 1-2 percig, hogy enyhén megkapja az olajat és az ízeket.

    A rizs pirítása segít, hogy pergőbb legyen, és jobban felszívja az ízeket.

    6

    Öntsd fel a vízzel, és keverd el. Adj hozzá sót és borsot. Fedd le a serpenyőt, és alacsony lángon főzd kb. 15 percig, amíg a rizs megpuhul, és felszívja a folyadékot.

    A rizs főzése során ne emeld fel a fedőt, mert a gőz távozik, és a rizs nem fog egyenletesen főni. Ha a rizs felszívta a vizet, de még nem puha, adj hozzá egy kevés vizet, és főzd tovább.

    7

    Amikor a rizs majdnem kész, add hozzá az előkészített fekete babot, a Worcestershire szószt és a Lizano szószt. Óvatosan keverd össze, és főzd további 2-3 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.

    Ha nincs Lizano szósz, használhatsz helyette egy kevés ecetet vagy lime levet.

    8

    Vedd le a tűzről, és hagyd fedő alatt pihenni 5 percig. Ez segít, hogy a rizs tökéletes állagú legyen.

    A pihentetés segít, hogy a rizs felszívja a maradék nedvességet, és még pergőbb legyen.

    9

    Tálalás előtt szórd meg friss, aprított korianderrel. Melegen, önálló ételként vagy köretként is fogyasztható.

    Ha nem szereted a koriandert, használhatsz helyette petrezselymet.