Gombás Nikujaga japán egytálétel tálalva, burgonyával, marhahússal és shiitake gombával

Gombás Nikujaga

A Nikujaga a Meiji-korszakban, a 19. század végén született meg Japánban, amikor a nyugati ízek elkezdtek beépülni a japán házi konyhákba. A haditengerészetnél szolgáló séfek próbálták utánozni a nyugati marhapörkölteket, de a japán alapanyagokra szabva, így született meg ez az ikonikus étel. A „niku” jelentése hús, a „jaga” pedig a burgonya rövidítése. A gombás változat azóta is gyakori a japán otthonokban, mivel a shiitake mély, umami gazdag ízt kölcsönöz az ételnek. Ahogy a szójaszószos-dashi alaplé lassan átjárja a zöldségeket, különösen a burgonyát és a gombát, egy meleg, otthonos illat tölti be a konyhát. A Nikujaga valódi komfortétel Japánban, amit gyakran készítenek hűvösebb napokon, és mindig egy tál friss, gőzölgő rizzsel tálalják. A tökéletes állag titka a lassú párolás, ahol az alaplé sűrűsödik, az ízek koncentrálódnak. Tipp: a legjobb másnap, amikor az ízek még jobban összeérnek. Tökéletes hétköznapi vacsorának, családi étkezésekhez, vagy japán hangulatú estékhez.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
1120 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Marhahús (vékonyra szeletelve)
400 g Burgonya
150 g Sárgarépa
1 db Hagyma
100 g Shiitake gomba
4 ek. Szójaszósz
3 ek. Mirin
1 ek. Cukor
500 ml Dashi alaplé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A burgonyát és a sárgarépát hámozd meg, majd vágd nagyobb, egyenletes darabokra. A hagymát szeleteld félkarikákra, a gombát és a marhahúst pedig csíkozd fel.

    A zöldségek darabolásakor figyelj arra, hogy hasonló méretűek legyenek – így egyszerre fognak megfőni.

    2

    Egy nagy serpenyőben vagy lábasban melegíts kevés olajat, majd párold meg a hagymát, amíg áttetszővé válik. Ezután add hozzá a marhahúst, és süsd, amíg kifehéredik.

    A húst ne süsd túl, csak épp pirítsd át, hogy ne veszítsen a szaftosságából.

    3

    Add hozzá a burgonyát, sárgarépát és gombát, majd öntsd rá a dashi alaplevet. Közepes lángon forrald fel.

    Használhatsz instant dashit is, ha nincs friss alapleved – de oldd fel jól, mielőtt hozzáadod!

    4

    Amikor felforrt, habozd le a tetejét, majd add hozzá a szójaszószt, mirint és a cukrot. Keverd át, majd fedd le, és főzd kb. 20 percig, míg a burgonya megpuhul.

    Ne kevergesd túl gyakran főzés közben – így a burgonya nem törik szét.

    5

    Miután megpuhultak az összetevők, vedd le a fedőt, és főzd még 5 percig, hogy az ízek koncentrálódjanak és az alaplé kissé besűrűsödjön.

    A főzés utolsó perceiben a hő lejjebb vétele segít, hogy ne forrjon túl erősen, és szép fényes maradjon a mártás.