Görög joghurtos burek tálalva

Görög joghurtos burek

A burek eredete a Balkán térségébe nyúlik vissza, ahol a török hódoltság idején terjedt el és vált a helyi konyha szerves részévé. A görög változat különlegessége a joghurtos, sós töltelék, amely egyesíti a mediterrán ízeket a ropogós tészta textúrájával. A joghurt használata nemcsak gazdagabbá, hanem könnyedebbé is teszi az ételt. Ez a verzió feta sajttal készül, amely karakteres ízt kölcsönöz minden falatnak. A joghurtos burek minden falatja egy gyermekkor íze, amit sosem felejtünk el. Egy hideg téli estén nincs is jobb, mint frissen sült, illatos burek az asztalon. A tökéletes eredmény titka, hogy minden réteslapot vékonyan kenj meg olívaolajjal, így lesz igazán réteges és ropogós. Ha szeretnéd feldobni, adhatsz hozzá apróra vágott kaprot vagy petrezselymet is.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
1100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
6 db Réteslap
250 g Görög joghurt
200 g Feta sajt
2 db Tojás
1 tk.
50 ml Olívaolaj
0.5 tk. Szódabikarbóna

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Kapcsold be a sütőt 180°C-ra, hogy előmelegedjen. Készíts elő egy közepes méretű tepsit és béleld ki sütőpapírral, így könnyebb lesz később eltávolítani a bureket, és nem ragad le.

    A sütő előmelegítése fontos, hogy a burek egyenletesen süljön át. A sütőpapír használata megkönnyíti a burek kivételét és a tepsi tisztítását.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a görög joghurtot, a tojásokat, a szódabikarbónát és a sót. Alaposan dolgozd össze egy habverő segítségével, hogy sima, egységes állagú masszát kapj. Ez lesz a töltelék és a rétegek közötti szósz.

    A szódabikarbóna segít a bureknek megemelkedni és könnyedebbé válni. Ügyelj rá, hogy alaposan elkeverd, különben mellékíze lehet.

    3

    A feta sajtot morzsold durvára, majd keverd bele a joghurtos-tojásos keverékbe. Ezt a keveréket a rétegek között fogod eloszlatni. Tipp: ha sósabb a feta, a só mennyiségét csökkentheted.

    Kóstold meg a feta sajtot, mielőtt hozzáadnád a keverékhez, hogy elkerüld a túlsózást. Ha nagyon sós, áztasd be rövid időre vízbe.

    4

    Fektesd le az első réteslapot a tepsibe, majd kend meg vékonyan olívaolajjal. Ez segít abban, hogy a lapok ropogósak legyenek, és ne száradjanak ki a sütés során.

    Ne spórolj az olívaolajjal, de ne is áztasd el a tésztát. A vékony réteg olaj segít a ropogós állag elérésében.

    5

    Rétegenként halmozz rá a joghurtos keverékből, majd fedd be újabb réteslappal. Ismételd meg ezt a folyamatot a lapok és a töltelék felhasználásáig. Az utolsó lapot is kend meg olívaolajjal a tetején.

    A rétegezésnél figyelj, hogy egyenletesen oszlasd el a tölteléket, így mindenhol ugyanolyan ízű lesz a burek.

    6

    Egy éles késsel előre be is vághatod a bureket négyzetekre, így könnyebb lesz szeletelni a sütés után, és szebben sül át minden réteg.

    A bevágás előtt kend meg a tetejét olívaolajjal, így a vágások mentén is szépen megpirul. Használj éles kést, hogy ne húzd el a tésztát.

    7

    Tedd az előmelegített sütőbe, és süsd 35-40 percig, amíg a teteje szép aranybarna és ropogós lesz. A sütési idő végén ellenőrizd, hogy az alja is átsült-e, ha nem, még pár percet hagyhatod benne.

    Ha a teteje túl hamar barnulna, takard le alufóliával, hogy az alja is átsüljön.

    8

    Miután kivetted a sütőből, hagyd 10 percig pihenni, hogy könnyebben szeletelhető legyen. Frissen a legfinomabb, de hidegen is ízletes.

    A pihentetés segít, hogy a töltelék megszilárduljon, és a szeletek ne essenek szét.