Gravlax vodkával, vékonyra szeletelt pácolt lazac friss kaporral és citrommal tálalva

Gravlax vodkával

A gravlax eredetileg a skandináv halászok találmánya volt, akik sózással és erjesztéssel tartósították a frissen fogott lazacot. A mai, modern változat már inkább pácolásnak számít, ahol a só és cukor mellett fűszereket, citromhéjat, sőt, vodkát is használnak az ízek fokozására. A vodka nemcsak aromát, hanem enyhe savasságot is ad a halnak, ami még kifinomultabbá teszi az ízvilágot. A gravlax az ünnepi skandináv asztalok állandó szereplője, de egy elegáns brunch vagy előétel részeként is kiválóan megállja a helyét. Ha valami különlegeset keresel, ezzel a recepttel biztosan lenyűgözöd a vendégeket.

Előkészület 15 perc
Elkészítés N/A
Teljes 2 nap
820 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Friss lazacfilé bőrrel
50 g Durva tengeri só
50 g Kristálycukor
30 ml Vodka
2 ek. Friss kapor
1 tk. Fekete bors
1 tk. Citrom reszelt héja

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A lazacfilét alaposan öblítsd le, majd töröld szárazra konyhai papírtörlővel. Ha vannak benne szálkák, csipesszel távolítsd el őket.

    A lazacot mindig frissen, megbízható forrásból vásárold, és ha lehet, kérd meg a halast, hogy távolítsa el a szálkákat.

    2

    Keverd össze a sót, a cukrot, a reszelt citromhéjat és az őrölt borsot egy tálban. Vágd apróra a friss kaprot.

    A só-cukor arány mindig legyen 1:1, de ízlés szerint minimálisan eltérhetsz.

    3

    Helyezd a lazacot egy nagyobb műanyag vagy üveg tálba a bőrével lefelé. Locsold meg a vodkával, majd egyenletesen borítsd be a fűszeres keverékkel és a kaporral.

    Használj kesztyűt, ha nem szeretnéd, hogy kezed átvegye a hal illatát.

    4

    Fedd le fóliával, helyezz rá egy nehezéket (pl. konzervet vagy másik tálat), és tedd hűtőbe 36–48 órára. 12 óránként fordítsd meg a filét.

    A forgatás során keletkező levet mindig visszaöntheted a halra, ez segíti a pácolódást.

    5

    A pácolási idő letelte után vedd ki a lazacot, alaposan öblítsd le a só-cukor keveréktől, majd töröld szárazra. Vékony szeletekre vágva tálald.

    Egy éles késsel szálirányban vágva szép, hosszú szeleteket kapsz – ideális pirítósra vagy salátába.