Egy tĂĄlba szitĂĄld a lisztet, keverd el a sĂłval, majd aprĂĄnkĂ©nt add hozzĂĄ a vizet, miközben gyĂșrod. Addig dolgozd, mĂg a tĂ©szta sima, rugalmas nem lesz. Fedd le egy konyharuhĂĄval, Ă©s pihentesd 30 percig. Tipp: pihentetĂ©s utĂĄn könnyebben nyĂșjthatĂł.
A vĂz hĆmĂ©rsĂ©klete szobahĆmĂ©rsĂ©kletƱ legyen, ne hideg Ă©s ne meleg. A tĂ©szta akkor jĂł, ha nem ragad az edĂ©ny falĂĄhoz, de puha Ă©s rugalmas marad.
Egy mĂĄsik tĂĄlban keverd össze a darĂĄlt marhahĂșst Ă©s sertĂ©shĂșst, az aprĂłra vĂĄgott hagymĂĄval, zĂșzott fokhagymĂĄval, borssal, Ćrölt chilipehellyel Ă©s kömĂ©nnyel. Adj hozzĂĄ 80 ml hideg vizet, Ă©s alaposan keverd össze. Tipp: a vĂz szaftos ĂĄllagot biztosĂt, Ă©s a chili intenzĂvebbĂ© vĂĄlik fĆzĂ©s utĂĄn.
A hagymĂĄt reszelve is hozzĂĄadhatod, Ăgy jobban eloszlik a töltelĂ©kben. Ha nincs sertĂ©shĂșs, hasznĂĄlhatsz csak marhahĂșst is, de a sertĂ©shĂșs szaftosabbĂĄ teszi.
Lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd ki a tĂ©sztĂĄt 2 mm vastagra, majd szaggass ki 10-12 cm ĂĄtmĂ©rĆjƱ köröket. Tipp: ha nincs kör alakĂș szaggatĂłd, egy nagyobb pohĂĄr is megteszi.
A tĂ©sztĂĄt Ă©rdemes több rĂ©szletben kinyĂșjtani, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. A kiszaggatott tĂ©sztakorongokat takard le, hogy ne szĂĄradjanak ki.
Minden kör közepĂ©be tegyĂ©l egy evĆkanĂĄlnyi csĂpĆs töltelĂ©ket. Emeld fel a tĂ©szta szĂ©leit, Ă©s csĂpd körbe, csavard meg a tetejĂ©t, hogy a töltelĂ©k biztosan benne maradjon. Tipp: minĂ©l több redĆt csinĂĄlsz, annĂĄl szebb lesz a khinkali.
A redĆzĂ©snĂ©l figyelj, hogy a tĂ©szta ne legyen tĂșl vastag a tetejĂ©n, mert akkor nehezen fog megfĆni. A lezĂĄrĂĄsnĂĄl alaposan nyomd össze a tĂ©sztĂĄt, hogy fĆzĂ©s közben ne nyĂljon szĂ©t.
Forralj vizet egy nagy fazĂ©kban, enyhĂ©n sĂłzd meg. Tedd bele Ăłvatosan a khinkalikat, Ă©s fĆzd kb. 12 percig, mĂg felĂșsznak Ă©s a tĂ©szta megfĆ. Tipp: egyszerre csak annyit fĆzz, amennyi kĂ©nyelmesen elfĂ©r, kĂŒlönben összetapadnak.
A fĆzĂ©s sorĂĄn idĆnkĂ©nt Ăłvatosan keverd meg a khinkalikat, hogy ne ragadjanak le az edĂ©ny aljĂĄra. Ha feljöttek a vĂz tetejĂ©re, mĂ©g pĂĄr percig fĆzd, hogy a tĂ©szta biztosan megfĆjön.
Szedd ki a khinkalikat szƱrĆkanĂĄllal, majd tĂĄlald forrĂłn, frissen Ćrölt borssal Ă©s chilipehellyel megszĂłrva. Tipp: evĂ©s közben harapĂĄs elĆtt szĂvd ki a belsĆ szaftot, ahogy a grĂșz hagyomĂĄny diktĂĄlja.
A khinkalit forrĂłn tĂĄlald, mert akkor a legfinomabb. A tetejĂ©t fogd meg, harapj bele az oldalĂĄba, Ă©s szĂvdd ki a szaftot, majd edd meg a hĂșst Ă©s a tĂ©sztĂĄt. A tetejĂ©t ĂĄltalĂĄban nem eszik meg, de ez ĂzlĂ©s kĂ©rdĂ©se.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.