GrĂșz csĂ­pƑs khinkali tĂĄlalva

GrĂșz csĂ­pƑs fƱszeres khinkali

A csĂ­pƑs khinkali GrĂșziĂĄban a merĂ©szebb Ă­zek kedvelƑinek szĂłl – a hagyomĂĄnyos recept alapjĂĄn kĂ©szĂŒlt batyuk fƱszeres vĂĄltozata. A khinkali a KaukĂĄzus vidĂ©kĂ©nek egyik legismertebb Ă©tke, amely a 18. szĂĄzad Ăłta jelen van a grĂșz gasztronĂłmiĂĄban. Az eredeti verziĂłk ĂĄltalĂĄban enyhĂ©bbek, de a rĂ©giĂłkban gyakran kĂ©szĂ­tik chili hozzĂĄadĂĄsĂĄval is, fƑleg tĂ©li idƑszakban. Technikai tipp: a chili hozzĂĄadĂĄsĂĄval Ăłvatosan bĂĄnjunk – a fƑzĂ©s alatt az Ă­zek felerƑsödnek, Ă­gy jobb elƑször kevesebbet tenni, majd tĂĄlalĂĄsnĂĄl pĂłtolni, ha szĂŒksĂ©ges. A csĂ­pƑs töltelĂ©k kĂŒlönösen jĂłl harmonizĂĄl a szaftos khinkali tĂ©sztĂĄval, amit kĂ©zzel fogyasztanak. Ez az Ă©tel kivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs lehet vendĂ©glĂĄtĂĄshoz vagy barĂĄti estĂ©kre, ahol kĂŒlönleges, mĂ©gis autentikus fogĂĄssal szeretnĂ©d meglepni a tĂĄrsasĂĄgot.

ElƑkĂ©szĂŒlet 40 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 52 perc
920 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 400 g BĂșzaliszt
⭕ 200 ml Víz
⭕ 1 tk. Só
⭕ 300 g MarhahĂșs (darĂĄlt)
⭕ 200 g SertĂ©shĂșs (darĂĄlt)
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 0.5 tk. Ɛrölt fekete bors
⭕ 0.5 tk. Ɛrölt chili
⭕ 0.5 tk. Ɛrölt kömĂ©ny
⭕ 80 ml VĂ­z (a töltelĂ©khez)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tĂĄlba szitĂĄld a lisztet, keverd el a sĂłval, majd aprĂĄnkĂ©nt add hozzĂĄ a vizet, miközben gyĂșrod. Addig dolgozd, mĂ­g a tĂ©szta sima, rugalmas nem lesz. Fedd le egy konyharuhĂĄval, Ă©s pihentesd 30 percig. Tipp: pihentetĂ©s utĂĄn könnyebben nyĂșjthatĂł.

    A vĂ­z hƑmĂ©rsĂ©klete szobahƑmĂ©rsĂ©kletƱ legyen, ne hideg Ă©s ne meleg. A tĂ©szta akkor jĂł, ha nem ragad az edĂ©ny falĂĄhoz, de puha Ă©s rugalmas marad.

    2

    Egy mĂĄsik tĂĄlban keverd össze a darĂĄlt marhahĂșst Ă©s sertĂ©shĂșst, az aprĂłra vĂĄgott hagymĂĄval, zĂșzott fokhagymĂĄval, borssal, Ƒrölt chilipehellyel Ă©s kömĂ©nnyel. Adj hozzĂĄ 80 ml hideg vizet, Ă©s alaposan keverd össze. Tipp: a vĂ­z szaftos ĂĄllagot biztosĂ­t, Ă©s a chili intenzĂ­vebbĂ© vĂĄlik fƑzĂ©s utĂĄn.

    A hagymĂĄt reszelve is hozzĂĄadhatod, Ă­gy jobban eloszlik a töltelĂ©kben. Ha nincs sertĂ©shĂșs, hasznĂĄlhatsz csak marhahĂșst is, de a sertĂ©shĂșs szaftosabbĂĄ teszi.

    3

    Lisztezett felĂŒleten nyĂșjtsd ki a tĂ©sztĂĄt 2 mm vastagra, majd szaggass ki 10-12 cm ĂĄtmĂ©rƑjƱ köröket. Tipp: ha nincs kör alakĂș szaggatĂłd, egy nagyobb pohĂĄr is megteszi.

    A tĂ©sztĂĄt Ă©rdemes több rĂ©szletben kinyĂșjtani, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. A kiszaggatott tĂ©sztakorongokat takard le, hogy ne szĂĄradjanak ki.

    4

    Minden kör közepĂ©be tegyĂ©l egy evƑkanĂĄlnyi csĂ­pƑs töltelĂ©ket. Emeld fel a tĂ©szta szĂ©leit, Ă©s csĂ­pd körbe, csavard meg a tetejĂ©t, hogy a töltelĂ©k biztosan benne maradjon. Tipp: minĂ©l több redƑt csinĂĄlsz, annĂĄl szebb lesz a khinkali.

    A redƑzĂ©snĂ©l figyelj, hogy a tĂ©szta ne legyen tĂșl vastag a tetejĂ©n, mert akkor nehezen fog megfƑni. A lezĂĄrĂĄsnĂĄl alaposan nyomd össze a tĂ©sztĂĄt, hogy fƑzĂ©s közben ne nyĂ­ljon szĂ©t.

    5

    Forralj vizet egy nagy fazĂ©kban, enyhĂ©n sĂłzd meg. Tedd bele Ăłvatosan a khinkalikat, Ă©s fƑzd kb. 12 percig, mĂ­g felĂșsznak Ă©s a tĂ©szta megfƑ. Tipp: egyszerre csak annyit fƑzz, amennyi kĂ©nyelmesen elfĂ©r, kĂŒlönben összetapadnak.

    A fƑzĂ©s sorĂĄn idƑnkĂ©nt Ăłvatosan keverd meg a khinkalikat, hogy ne ragadjanak le az edĂ©ny aljĂĄra. Ha feljöttek a vĂ­z tetejĂ©re, mĂ©g pĂĄr percig fƑzd, hogy a tĂ©szta biztosan megfƑjön.

    6

    Szedd ki a khinkalikat szƱrƑkanĂĄllal, majd tĂĄlald forrĂłn, frissen Ƒrölt borssal Ă©s chilipehellyel megszĂłrva. Tipp: evĂ©s közben harapĂĄs elƑtt szĂ­vd ki a belsƑ szaftot, ahogy a grĂșz hagyomĂĄny diktĂĄlja.

    A khinkalit forrĂłn tĂĄlald, mert akkor a legfinomabb. A tetejĂ©t fogd meg, harapj bele az oldalĂĄba, Ă©s szĂ­vdd ki a szaftot, majd edd meg a hĂșst Ă©s a tĂ©sztĂĄt. A tetejĂ©t ĂĄltalĂĄban nem eszik meg, de ez Ă­zlĂ©s kĂ©rdĂ©se.