Grúz csípős khinkali tálalva

Grúz csípős fűszeres khinkali

A csípős khinkali Grúziában a merészebb ízek kedvelőinek szól – a hagyományos recept alapján készült batyuk fűszeres változata. A khinkali a Kaukázus vidékének egyik legismertebb étke, amely a 18. század óta jelen van a grúz gasztronómiában. Az eredeti verziók általában enyhébbek, de a régiókban gyakran készítik chili hozzáadásával is, főleg téli időszakban. Technikai tipp: a chili hozzáadásával óvatosan bánjunk – a főzés alatt az ízek felerősödnek, így jobb először kevesebbet tenni, majd tálalásnál pótolni, ha szükséges. A csípős töltelék különösen jól harmonizál a szaftos khinkali tésztával, amit kézzel fogyasztanak. Ez az étel kiváló választás lehet vendéglátáshoz vagy baráti estékre, ahol különleges, mégis autentikus fogással szeretnéd meglepni a társaságot.

Előkészület 40 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 52 perc
920 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Búzaliszt
200 ml Víz
1 tk.
300 g Marhahús (darált)
200 g Sertéshús (darált)
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
0.5 tk. Őrölt fekete bors
0.5 tk. Őrölt chili
0.5 tk. Őrölt kömény
80 ml Víz (a töltelékhez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálba szitáld a lisztet, keverd el a sóval, majd apránként add hozzá a vizet, miközben gyúrod. Addig dolgozd, míg a tészta sima, rugalmas nem lesz. Fedd le egy konyharuhával, és pihentesd 30 percig. Tipp: pihentetés után könnyebben nyújtható.

    A víz hőmérséklete szobahőmérsékletű legyen, ne hideg és ne meleg. A tészta akkor jó, ha nem ragad az edény falához, de puha és rugalmas marad.

    2

    Egy másik tálban keverd össze a darált marhahúst és sertéshúst, az apróra vágott hagymával, zúzott fokhagymával, borssal, őrölt chilipehellyel és köménnyel. Adj hozzá 80 ml hideg vizet, és alaposan keverd össze. Tipp: a víz szaftos állagot biztosít, és a chili intenzívebbé válik főzés után.

    A hagymát reszelve is hozzáadhatod, így jobban eloszlik a töltelékben. Ha nincs sertéshús, használhatsz csak marhahúst is, de a sertéshús szaftosabbá teszi.

    3

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát 2 mm vastagra, majd szaggass ki 10-12 cm átmérőjű köröket. Tipp: ha nincs kör alakú szaggatód, egy nagyobb pohár is megteszi.

    A tésztát érdemes több részletben kinyújtani, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. A kiszaggatott tésztakorongokat takard le, hogy ne száradjanak ki.

    4

    Minden kör közepébe tegyél egy evőkanálnyi csípős tölteléket. Emeld fel a tészta széleit, és csípd körbe, csavard meg a tetejét, hogy a töltelék biztosan benne maradjon. Tipp: minél több redőt csinálsz, annál szebb lesz a khinkali.

    A redőzésnél figyelj, hogy a tészta ne legyen túl vastag a tetején, mert akkor nehezen fog megfőni. A lezárásnál alaposan nyomd össze a tésztát, hogy főzés közben ne nyíljon szét.

    5

    Forralj vizet egy nagy fazékban, enyhén sózd meg. Tedd bele óvatosan a khinkalikat, és főzd kb. 12 percig, míg felúsznak és a tészta megfő. Tipp: egyszerre csak annyit főzz, amennyi kényelmesen elfér, különben összetapadnak.

    A főzés során időnként óvatosan keverd meg a khinkalikat, hogy ne ragadjanak le az edény aljára. Ha feljöttek a víz tetejére, még pár percig főzd, hogy a tészta biztosan megfőjön.

    6

    Szedd ki a khinkalikat szűrőkanállal, majd tálald forrón, frissen őrölt borssal és chilipehellyel megszórva. Tipp: evés közben harapás előtt szívd ki a belső szaftot, ahogy a grúz hagyomány diktálja.

    A khinkalit forrón tálald, mert akkor a legfinomabb. A tetejét fogd meg, harapj bele az oldalába, és szívdd ki a szaftot, majd edd meg a húst és a tésztát. A tetejét általában nem eszik meg, de ez ízlés kérdése.