Gulyásrizs tálalva friss petrezselyemmel

Gulyásrizs

A gulyásrizs a hagyományos magyar konyha egyik változata, amely a klasszikus gulyáslevesből és a rizses húsból merít ihletet. Ezt az ételt gyakran vidéki konyhákban készítik, mivel egyszerű, tápláló és könnyen elkészíthető. A gazdag fűszerezés és a hosszú főzési idő biztosítja, hogy a hús tökéletesen omlós legyen, míg a rizs magába szívja az ízeket. Ha egy laktató, autentikus magyar fogást keresel, akkor a gulyásrizs kiváló választás!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 1 óra 30 perc
Teljes 1 óra 45 perc
720 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Marhahús (lapocka vagy lábszár)
300 g Hosszúszemű rizs
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 db Piros paprika
2 db Paradicsom
2 tk. Pirospaprika
1 tk. Őrölt kömény
1 tk.
0.5 tk. Bors
750 ml Marhahús alaplé
2 ek. Olaj vagy zsír
1 csokor Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A hagymát és fokhagymát aprítsd fel, a paprikát és paradicsomot kockázd fel, a marhahúst vágd falatnyi darabokra.

    A hagymát apróra, a húst közepes méretűre vágd, hogy egyenletesen főjenek meg.

    2

    Egy nagy serpenyőben vagy lábasban hevítsd fel az olajat vagy zsírt, majd pirítsd meg benne a hagymát üvegesre.

    A hagymát alacsony lángon pirítsd, hogy ne égjen meg, mert keserűvé teszi az ételt.

    3

    Add hozzá a fokhagymát és a pirospaprikát, majd gyorsan keverd el, hogy ne égjen meg.

    A pirospaprika könnyen megég, ezért vedd le a tűzről a serpenyőt, mielőtt hozzáadod, majd gyorsan keverd el.

    4

    Dobd rá a marhahúst, sózd és borsozd, majd pirítsd körbe, amíg minden oldala megpirul.

    A húst kisebb adagokban pirítsd, hogy ne hűljön le a serpenyő, és a hús szépen megpiruljon.

    5

    Add hozzá a köményt, a felkockázott paprikát és paradicsomot, majd öntsd fel az alaplével.

    Ha nincs alaplé, használhatsz vizet is, de az alaplé sokkal ízletesebbé teszi az ételt.

    6

    Fedd le, és lassú tűzön főzd kb. 1,5 órán át, amíg a hús teljesen megpuhul.

    A húst addig főzd, amíg villával könnyen szétválasztható.

    7

    A rizst közben főzd meg sós vízben, majd keverd hozzá a gulyásos ragut.

    A rizst ne főzd túl, mert a raguval együtt még puhulni fog.

    8

    Tálalás előtt szórd meg friss petrezselyemmel, és azonnal fogyasztható.

    A tejföllel kínálva még finomabb!