A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
Fontos, hogy a tej langyos legyen (kb. 30-35°C), mert a túl forró tej elpusztítja az élesztőt, a túl hideg pedig nem aktiválja.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet és a mandulalisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet. Kezd el dagasztani a tésztát.
A mandulaliszt gazdagabb ízt és textúrát ad a croissantoknak. Ha nincs mandulaliszt, helyettesítheted ugyanannyi sima liszttel.
Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.
A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat.
Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tésztát meleg, huzatmentes helyen keleszd, hogy gyorsabban megkeljen.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.
A vaj legyen nagyon hideg, hogy ne olvadjon meg a tésztában. A hideg vajrétegek biztosítják a leveles szerkezetet.
Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.
A hajtogatás során a tészta rétegei közé kerül a vaj, ami sütés közben gőzt termelve szétválasztja a rétegeket, így lesz leveles a tészta.
Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.
A többszöri hajtogatás és hűtés biztosítja a tökéletes leveles szerkezetet.
A kész tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd hosszúkás téglalapokra.
Éles késsel vagy pizzavágóval dolgozz, hogy a tészta rétegei ne sérüljenek.
Minden téglalap közepére helyezz egy kocka étcsokoládét, majd hajtsd össze úgy, hogy a csokoládé teljesen befedve legyen.
A csokoládé legyen jó minőségű, magas kakaótartalommal, hogy finomabb legyen a croissant.
Helyezd a töltött croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.
A második kelesztés során a croissantok még tovább nőnek, és könnyebbek lesznek.
Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, hogy szép fényesek legyenek.
A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen.
Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A sütési idő sütőtől függően változhat, ezért figyelj, hogy ne égjenek meg a croissantok.
Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral a tálalás előtt.
A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá, mert idővel felszívódhat.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.