Frissen sült hibrid croissant

Hibrid croissant

A hibrid croissant egy modern péksütemény, amely a klasszikus vajas croissant és a csokoládéval töltött finomságok legjobb elemeit ötvözi. A mandulaliszttel dúsított tészta könnyedebb, míg az étcsokoládé gazdagabb ízt ad neki. Ez a croissant tökéletes választás azok számára, akik szeretik az újításokat a klasszikus receptekben. Ha egy izgalmas, mégis egyszerűen elkészíthető péksüteményt keresel, ezt mindenképp próbáld ki!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 48 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Finomliszt
25 g Friss élesztő
50 g Kristálycukor
10 g
250 ml Langyos tej
250 g Vaj
1 db Tojás
100 g Étcsokoládé
50 g Mandulaliszt
20 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    Fontos, hogy a tej langyos legyen (kb. 30-35°C), mert a túl forró tej elpusztítja az élesztőt, a túl hideg pedig nem aktiválja.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet és a mandulalisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet. Kezd el dagasztani a tésztát.

    A mandulaliszt gazdagabb ízt és textúrát ad a croissantoknak. Ha nincs mandulaliszt, helyettesítheted ugyanannyi sima liszttel.

    3

    Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.

    A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat.

    4

    Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tésztát meleg, huzatmentes helyen keleszd, hogy gyorsabban megkeljen.

    5

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.

    A vaj legyen nagyon hideg, hogy ne olvadjon meg a tésztában. A hideg vajrétegek biztosítják a leveles szerkezetet.

    6

    Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.

    A hajtogatás során a tészta rétegei közé kerül a vaj, ami sütés közben gőzt termelve szétválasztja a rétegeket, így lesz leveles a tészta.

    7

    Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.

    A többszöri hajtogatás és hűtés biztosítja a tökéletes leveles szerkezetet.

    8

    A kész tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd hosszúkás téglalapokra.

    Éles késsel vagy pizzavágóval dolgozz, hogy a tészta rétegei ne sérüljenek.

    9

    Minden téglalap közepére helyezz egy kocka étcsokoládét, majd hajtsd össze úgy, hogy a csokoládé teljesen befedve legyen.

    A csokoládé legyen jó minőségű, magas kakaótartalommal, hogy finomabb legyen a croissant.

    10

    Helyezd a töltött croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.

    A második kelesztés során a croissantok még tovább nőnek, és könnyebbek lesznek.

    11

    Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, hogy szép fényesek legyenek.

    A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen.

    12

    Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A sütési idő sütőtől függően változhat, ezért figyelj, hogy ne égjenek meg a croissantok.

    13

    Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral a tálalás előtt.

    A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá, mert idővel felszívódhat.