Frissen sült holland karamellás croissant

Holland karamellás croissant

Hollandiában a karamellás ízek különösen népszerűek, és a stroop, azaz a sűrű karamellszirup az egyik legismertebb helyi alapanyag. Ebben a receptben a klasszikus francia croissantot kombináltuk a holland strooppal és barnacukorral, hogy egy igazán különleges, édes péksüteményt hozzunk létre. A vajas, réteges tészta és a gazdag karamellizált töltelék minden falatnál tökéletes harmóniát alkot. Ha szereted az édes, karamellás ízeket, ezt a croissantot mindenképp ki kell próbálnod!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 48 perc
440 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Finomliszt
25 g Friss élesztő
50 g Kristálycukor
10 g
250 ml Langyos tej
250 g Vaj
1 db Tojás
100 g Stroop (holland karamellszirup)
50 g Barnacukor
20 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl meleg, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválja. A langyos a legjobb (kb. 35°C).

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet. Kezd el dagasztani a tésztát.

    A liszt szitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    3

    Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.

    A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha nagyon ragad, adj hozzá kevés lisztet, de ne túl sokat, mert a tészta kemény lesz.

    4

    Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tésztát meleg, huzatmentes helyen keleszd, hogy gyorsabban megkeljen. A konyharuha nedves is lehet, hogy ne száradjon ki a tészta.

    5

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.

    A vaj legyen nagyon hideg, szinte fagyos, hogy ne olvadjon meg a tésztában. Fontos, hogy egyenletesen oszlasd el a vajat a tésztán.

    6

    Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.

    A nyújtás és hajtogatás során figyelj, hogy a vaj ne szakadjon ki a tésztából. A hűtés segít, hogy a vaj ne olvadjon meg, és a tészta lazuljon.

    7

    Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.

    Minél többször hajtogatod a tésztát, annál levelesebb lesz a croissant.

    8

    A kész leveles tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre és helyezz minden háromszög széles végére egy teáskanálnyi stroopot.

    A stroop egy holland karamellás szirup. Ha nem kapsz, helyettesítheted mézzel vagy más sűrű karamellás szósszal.

    9

    Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy croissant formát kapj.

    A feltekerésnél ne húzd túl a tésztát, hogy ne szakadjon el. Lazán tekerd fel, hogy a croissant szép levegős legyen.

    10

    Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.

    A második kelesztés segít, hogy a croissantok még könnyebbek és levegősebbek legyenek. Takard le őket, hogy ne száradjanak ki.

    11

    Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, majd szórd meg barnacukorral.

    A tojás helyett használhatsz egy kis tejet is a kenéshez. A barnacukor sütés közben karamellizálódik, ami finom ízt és szép színt ad a croissantoknak.

    12

    Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A sütési idő sütőtől függően változhat, ezért érdemes figyelni a croissantokat. Akkor jók, ha aranybarnák és a belsejük is átsült.

    13

    Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral a tálalás előtt.

    A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá, mert idővel felszívódhat.