A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl meleg, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválja. A langyos a legjobb (kb. 35°C).
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet. Kezd el dagasztani a tésztát.
A liszt szitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.
A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha nagyon ragad, adj hozzá kevés lisztet, de ne túl sokat, mert a tészta kemény lesz.
Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tésztát meleg, huzatmentes helyen keleszd, hogy gyorsabban megkeljen. A konyharuha nedves is lehet, hogy ne száradjon ki a tészta.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.
A vaj legyen nagyon hideg, szinte fagyos, hogy ne olvadjon meg a tésztában. Fontos, hogy egyenletesen oszlasd el a vajat a tésztán.
Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.
A nyújtás és hajtogatás során figyelj, hogy a vaj ne szakadjon ki a tésztából. A hűtés segít, hogy a vaj ne olvadjon meg, és a tészta lazuljon.
Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.
Minél többször hajtogatod a tésztát, annál levelesebb lesz a croissant.
A kész leveles tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágd háromszögekre és helyezz minden háromszög széles végére egy teáskanálnyi stroopot.
A stroop egy holland karamellás szirup. Ha nem kapsz, helyettesítheted mézzel vagy más sűrű karamellás szósszal.
Tekerd fel a háromszögeket a széles végétől kezdve a csúcs felé, hogy croissant formát kapj.
A feltekerésnél ne húzd túl a tésztát, hogy ne szakadjon el. Lazán tekerd fel, hogy a croissant szép levegős legyen.
Helyezd a croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.
A második kelesztés segít, hogy a croissantok még könnyebbek és levegősebbek legyenek. Takard le őket, hogy ne száradjanak ki.
Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, majd szórd meg barnacukorral.
A tojás helyett használhatsz egy kis tejet is a kenéshez. A barnacukor sütés közben karamellizálódik, ami finom ízt és szép színt ad a croissantoknak.
Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A sütési idő sütőtől függően változhat, ezért érdemes figyelni a croissantokat. Akkor jók, ha aranybarnák és a belsejük is átsült.
Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral a tálalás előtt.
A porcukrot közvetlenül tálalás előtt szórd rá, mert idővel felszívódhat.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.