Frissen készült idli sambarral, gőzölt idli és fűszeres lencse szósz

Idli sambarral

Az idli sambhar a dél-indiai konyha egyik legismertebb étele. Az idli gőzölt tészta, amelyet hagyományosan reggelire fogyasztanak, a sambhar pedig egy fűszeres lencse szósz, amely gazdag ízekben és tápanyagokban. Az idli története visszanyúlik több évszázadra, amikor a dél-indiaiak először kezdték el készíteni ezt az ételt. Az idli és sambhar párosa tökéletesen kiegészíti egymást – az idli puha, enyhén savanykás, míg a sambhar fűszeres és gazdag ízű. Ez a fogás egy igazi ínycsiklandó indiai reggeli vagy étkezés, amely tele van tápanyagokkal és energiával.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Idli rava
100 g Rice flour (rizsliszt)
150 g Joghurta
150 ml Víz
1 tk.
1 ek. Mustármag
1 cs. Friss koriander
2 ek. Sambhar masala
100 g Lencse
50 g Kókusz
1 cs. Friss curry levelek

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A ragi lisztet és a rizslisztet keverd össze egy tálban. Add hozzá a vizet és a joghurtot, majd jól keverd össze.

    A tészta ne legyen túl híg, de ha szükséges, adj hozzá még egy kevés vizet, hogy könnyen formázható legyen.

    2

    A keveréket hagyd pihenni 20-30 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.

    Ha sűrűnek találod a tésztát, pici vízzel lazíthatsz rajta.

    3

    Készíts elő egy gőzölőt, és egy kanál segítségével kanalazd a tésztát az idli formákba. Ne töltsd túl a formákat, mert a tészta duzzadni fog a gőzölés közben.

    A gőzölő időtartamát a tészta vastagságához is igazíthatod, körülbelül 10-15 percig gőzöld.

    4

    A sambharhoz először a lencsét főzd meg, majd add hozzá a sambhar masalát, a kókuszt és a curry leveleket. Főzd össze az összes hozzávalót, hogy egy sűrű, ízes szósz keletkezzen.

    A sambhar szósz ízesítéséhez adj hozzá tamarindot vagy citromot, hogy egy kis savasságot kapjon.

    5

    Tálald az idlit a friss sambharral, és díszítsd korianderlevelekkel.

    A sambhart frissen kell tálalni, mivel a hűtés hatására a szósz megváltozhat.