Frissen sült etióp injera fermentált kenyér

Injera - Etióp fermentált kenyér

Az injera Etiópia és Eritrea egyik legismertebb hagyományos kenyérféléje, amelyet évszázadok óta készítenek. A különlegessége a fermentációs folyamatban rejlik, amely enyhén savanykás ízt és könnyű, lyukacsos szerkezetet kölcsönöz neki. Az injera nemcsak kenyérként szolgál, hanem evőeszközként is használják, mivel az etióp ételeket hagyományosan kézzel fogyasztják. A teff lisztből készült változat gluténmentes és tápanyagokban gazdag, így az egészséges étrend kedvelői körében is népszerű.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Teff liszt
500 ml Víz
5 g
5 g Száraz élesztő (opcionális, gyors fermentációhoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a teff lisztet és a vizet, hogy egy híg palacsintatészta állagú masszát kapj.

    A csomómentes tészta érdekében használj habverőt, vagy botmixerrel dolgozd össze.

    2

    Takard le a tálat egy konyharuhával, és hagyd szobahőmérsékleten fermentálódni 24-48 órán keresztül, amíg buborékok jelennek meg a felszínén és enyhén savanykás illata lesz.

    A fermentációhoz ideális hőmérséklet 20-25°C. Ha hűvösebb van, hosszabb időre lehet szükség.

    3

    Ha gyorsítani szeretnéd a fermentációt, adj hozzá száraz élesztőt, és hagyd állni legalább 12 órán át.

    Ne használj túl sok élesztőt, mert az befolyásolhatja az ízt. Egy teáskanálnyi elegendő lehet.

    4

    Keverd bele a sót, és ha túl sűrű, adj hozzá egy kevés vizet, hogy palacsintatészta állagot kapj.

    A só mennyisége ízlés szerint változtatható. Óvatosan adagold a vizet, hogy ne legyen túl híg a tészta.

    5

    Melegíts fel egy nagy tapadásmentes serpenyőt közepes lángon, majd önts bele egy adag tésztát úgy, hogy egyenletesen eloszoljon a serpenyő alján.

    A serpenyő legyen megfelelően forró, de ne égesd meg a tésztát. Ha nincs tapadásmentes serpenyőd, használj egy kevés olajat.

    6

    Süsd az injerát fedő alatt kb. 2-3 percig, amíg a felszíne tele lesz kis lyukakkal, és a tészta teljesen átsül. Ne fordítsd meg!

    A fedő segít a gőzben átsülni a tésztának. Figyeld a lyukak megjelenését, ez jelzi, hogy jó úton haladsz.

    7

    Óvatosan vedd ki a serpenyőből, és ismételd meg a folyamatot a maradék tésztával.

    Használj széles lapátot, hogy könnyen ki tudd emelni a kész injerát.

    8

    Hagyj időt az injerának hűlni, majd tálald hagyományos etióp ételekkel, például wat (pörkölt) vagy zöldségfélékkel.

    Az injera hűlés közben kissé összeeshet, ez természetes. Tálalás előtt melegítsd fel, ha szeretnéd.