Irish Stew, hagyományos ír bárányhúsos egytálétel zöldségekkel

Irish Stew Bárányhússal

Az Irish Stew, vagyis az ír egytálétel az ír konyha egyik legismertebb hagyományos fogása. Ez az étel generációkon keresztül öröklődött, és az egyszerű alapanyagokból készült, mégis ízletes fogás tökéletesen tükrözi az ír vidéki élet stílusát. A bárányhús, a burgonya és a zöldségek együttesen alkotják az étel laktató és ízgazdag jellegét, amely ideális választás hideg napokon vagy családi összejöveteleken.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 2 óra
Teljes 2 óra 20 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1 kg Bárányhús (kockákra vágva, pl. lapocka vagy nyak)
800 g Burgonya
3 db Sárgarépa
2 db Fehérrépa
2 db Hagyma (vörös vagy fehér)
3 gerezd Fokhagyma (aprítva)
2 ág Friss kakukkfű
2 db Babérlevél
1 tk.
0.5 tk. Bors
1.5 l Víz vagy alaplé (csirke vagy bárány)
10 g Petrezselyem (aprítva)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A bárányhúst kockázd fel, és sózd, borsozd meg. Egy nagy lábasban pirítsd meg a húst közepes lángon, amíg minden oldala aranybarna lesz.

    A húst ne tedd túl sűrűn a lábasba, mert akkor nem pirul, hanem párolódik. Ha szükséges, több adagban pirítsd meg.

    2

    Add hozzá az aprított hagymát és fokhagymát, és párold 5 percig, hogy megpuhuljanak és átvegyék a hús ízét.

    A hagymát és fokhagymát ne pirítsd túl, mert megkeseredhet. Csak addig párold, amíg üveges nem lesz.

    3

    Rétegezd a lábasba a nagyobb darabokra vágott burgonyát, sárgarépát és fehérrépát. Szórd meg friss kakukkfűvel, és add hozzá a babérlevelet.

    A zöldségeket nagyjából egyforma méretűre vágd, hogy egyenletesen főjenek meg. A kakukkfű és babérlevél elengedhetetlen a leves ízéhez.

    4

    Öntsd fel az egészet vízzel vagy alaplével, hogy ellepje az összetevőket. Lassú tűzön főzd 1,5-2 órán keresztül, amíg a hús omlós és a zöldségek puhák lesznek.

    Ha alaplével öntöd fel, még gazdagabb ízű lesz a leves. A lassú tűzön való főzés biztosítja, hogy a hús omlós legyen és a zöldségek ne főjenek szét.

    5

    Főzés közben időnként keverd meg a levest, és ízlés szerint állítsd be a sósságot, ha szükséges.

    A főzés vége felé kóstold meg a levest, és ha szükséges, adj hozzá még sót, borsot vagy más fűszert ízlés szerint.

    6

    Tálaláskor szórd meg a tetejét friss petrezselyemmel, és kínálj mellé friss kenyeret vagy ír szódakenyeret.

    A friss petrezselyem frissességet kölcsönöz a levesnek. Az ír szódakenyér remekül illik ehhez a kiadós leveshez.