A burgonyát hámozd meg, majd vágd kisebb darabokra. Tedd egy lábasba, önts rá annyi vizet, hogy ellepje, és egy csipet sóval főzd puhára kb. 20 perc alatt.
A burgonya fajtája is befolyásolja a gnocchi állagát. A lisztesebb, szárazabb fajták (pl. B-típusú) ideálisabbak, mert kevesebb nedvességet tartalmaznak, így kevesebb lisztet kell hozzáadni a tésztához.
Amikor a burgonya megfőtt, szűrd le, majd krumplinyomóval törd át egy nagy tálba. Hagyd kihűlni, hogy ne legyen forró, amikor hozzáadod a többi hozzávalót.
Fontos, hogy a burgonyát még melegen törd át, mert így könnyebb lesz és csomómentesebb lesz a végeredmény. Viszont a többi hozzávalót csak a kihűlt burgonyához add, különben a tojás megsülhet.
A kihűlt burgonyához add hozzá a lisztet, a tojássárgáját és egy csipet sót. Gyúrd össze kézzel vagy spatulával, amíg egy homogén, puha tésztát nem kapsz.
Ne gyúrd túl a tésztát, mert kemény lesz a gnocchi! Csak addig gyúrd, amíg összeáll. A liszt mennyisége a burgonya nedvességtartalmától függ, ezért lehet, hogy kevesebb vagy több lisztre lesz szükséged.
A tésztát oszd négy egyenlő részre, majd mindegyikből sodorj kb. 2 cm vastag hengereket. Vágd fel 2 cm-es darabokra, majd villával finoman nyomd meg őket, hogy jellegzetes gnocchi mintázatot kapjanak.
A villa segítségével kialakított mintázat nem csak dekoratív, hanem segít a szószok megtapadásában is. A villát lisztbe mártva elkerülheted, hogy a tészta ráragadjon.
Forralj fel egy nagy fazék vizet, adj hozzá egy kevés sót. A gnocchikat kisebb adagokban tedd a forrásban lévő vízbe. Amint feljönnek a víz felszínére (kb. 2 perc), szűrőkanállal szedd ki őket és tedd félre.
Ha a gnocchi szétfő a vízben, akkor valószínűleg túl sok lisztet adtál hozzá a tésztához. A következő alkalommal próbálj kevesebb lisztet használni.
Egy nagy serpenyőben olvaszd fel a vajat közepes lángon, majd add hozzá a kifőtt gnocchikat. Pirítsd őket 2-3 percig, hogy enyhén aranybarna színt kapjanak.
A vaj helyett használhatsz olívaolajat is, vagy a kettőt kombinálva. A pirítás során figyelj, hogy a gnocchi ne égjen meg.
Reszeld rá a juhsajtot és szórd meg frissen őrölt fekete borssal. Keverd át, majd tálalás előtt szórd meg friss, aprított petrezselyemmel.
Más sajtokkal is kipróbálhatod, például parmezánnal vagy pecorino romanóval. A petrezselyem helyett használhatsz más friss fűszernövényeket is, például bazsalikomot vagy zsályát.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.