Juhsajtos gnocchi tálalva

Juhsajtos gnocchi

A gnocchi egy klasszikus olasz tésztaféle, amely évszázadok óta kedvelt étel a mediterrán konyhában. Eredetileg burgonyával készült, és számos változata létezik. A juhsajtos verzió egy krémes, gazdag ízvilágot ad az ételnek, amely tökéletes választás lehet egy gyors, mégis különleges vacsorára. Az otthon készült gnocchi puha és könnyed, a juhsajt pedig egy intenzív, karakteres ízt kölcsönöz neki. Ha még nem próbáltad házilag elkészíteni, ez a recept egyszerű és kezdőknek is kiváló választás!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
820 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Burgonya
150 g Liszt
1 db Tojássárgája
1 csipet
200 g Juhsajt
50 g Vaj
10 g Friss petrezselyem
1 csipet Frissen őrölt fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A burgonyát hámozd meg, majd vágd kisebb darabokra. Tedd egy lábasba, önts rá annyi vizet, hogy ellepje, és egy csipet sóval főzd puhára kb. 20 perc alatt.

    A burgonya fajtája is befolyásolja a gnocchi állagát. A lisztesebb, szárazabb fajták (pl. B-típusú) ideálisabbak, mert kevesebb nedvességet tartalmaznak, így kevesebb lisztet kell hozzáadni a tésztához.

    2

    Amikor a burgonya megfőtt, szűrd le, majd krumplinyomóval törd át egy nagy tálba. Hagyd kihűlni, hogy ne legyen forró, amikor hozzáadod a többi hozzávalót.

    Fontos, hogy a burgonyát még melegen törd át, mert így könnyebb lesz és csomómentesebb lesz a végeredmény. Viszont a többi hozzávalót csak a kihűlt burgonyához add, különben a tojás megsülhet.

    3

    A kihűlt burgonyához add hozzá a lisztet, a tojássárgáját és egy csipet sót. Gyúrd össze kézzel vagy spatulával, amíg egy homogén, puha tésztát nem kapsz.

    Ne gyúrd túl a tésztát, mert kemény lesz a gnocchi! Csak addig gyúrd, amíg összeáll. A liszt mennyisége a burgonya nedvességtartalmától függ, ezért lehet, hogy kevesebb vagy több lisztre lesz szükséged.

    4

    A tésztát oszd négy egyenlő részre, majd mindegyikből sodorj kb. 2 cm vastag hengereket. Vágd fel 2 cm-es darabokra, majd villával finoman nyomd meg őket, hogy jellegzetes gnocchi mintázatot kapjanak.

    A villa segítségével kialakított mintázat nem csak dekoratív, hanem segít a szószok megtapadásában is. A villát lisztbe mártva elkerülheted, hogy a tészta ráragadjon.

    5

    Forralj fel egy nagy fazék vizet, adj hozzá egy kevés sót. A gnocchikat kisebb adagokban tedd a forrásban lévő vízbe. Amint feljönnek a víz felszínére (kb. 2 perc), szűrőkanállal szedd ki őket és tedd félre.

    Ha a gnocchi szétfő a vízben, akkor valószínűleg túl sok lisztet adtál hozzá a tésztához. A következő alkalommal próbálj kevesebb lisztet használni.

    6

    Egy nagy serpenyőben olvaszd fel a vajat közepes lángon, majd add hozzá a kifőtt gnocchikat. Pirítsd őket 2-3 percig, hogy enyhén aranybarna színt kapjanak.

    A vaj helyett használhatsz olívaolajat is, vagy a kettőt kombinálva. A pirítás során figyelj, hogy a gnocchi ne égjen meg.

    7

    Reszeld rá a juhsajtot és szórd meg frissen őrölt fekete borssal. Keverd át, majd tálalás előtt szórd meg friss, aprított petrezselyemmel.

    Más sajtokkal is kipróbálhatod, például parmezánnal vagy pecorino romanóval. A petrezselyem helyett használhatsz más friss fűszernövényeket is, például bazsalikomot vagy zsályát.