Kanelbulle klasszikus változat, frissen sütve

Kanelbulle Klasszikus Változat

A Kanelbulle a svéd konyha egyik legismertebb édessége, amely a családok asztalainak elmaradhatatlan része. A klasszikus receptet a svéd pékek évtizedek óta használják, és a fahéjjal töltött puha tészta ma már világszerte ismert. Az ínycsiklandó, aranybarna, édes csiga a legjobb frissen, melegen, és gyakran tálalják kávéval vagy teával. A Kanelbulle gyökerei a 19. századra nyúlnak vissza, és azóta is a svéd gasztronómia fontos része.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 1 óra 30 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
75 g Cukor
1 tk.
7 g Száraz élesztő
250 ml Tej
1 db Tojás
75 g Vaj
2 tk. Fahéj
50 g Cukor a töltelékhez
50 g Olvasztott vaj a töltelékhez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet melegítsd fel, és add hozzá a cukrot és az élesztőt. Hagyjuk 5 percig pihenni, amíg az élesztő felfut.

    A tej ne legyen túl forró, hogy ne öljük meg az élesztőt, de legyen langyos, hogy aktiválódjon.

    2

    A lisztet szitáld át, majd add hozzá a sót és a felfuttatott élesztőt. Keverd jól össze, majd add hozzá az egy tojást és az olvasztott vajat.

    Ha túl ragacsos a tészta, adj még egy kis lisztet hozzá, de ne túl sokat.

    3

    A tésztát gyúrd simára, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, amíg duplájára nő.

    Ha gyorsítani szeretnél a kelesztési időn, helyezd a tálat a sütőbe 30°C-ra, hogy a hő segítse a kelesztést.

    4

    A tészta megkelt, most nyújtsd ki egy téglalap alakúra, majd kend meg olvasztott vajjal, és szórd rá a fahéjat és a cukrot.

    Ha a fahéjat egy kicsit megpirítod előtte, az intenzívebb ízt ad neki.

    5

    A tésztát szorosan tekerd fel, majd vágd 3-4 cm széles darabokra.

    A tekerésnél próbáld meg, hogy a tészta ne legyen túl laza, mert a kisült kanelbulle széteshet.

    6

    Helyezd a darabokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd hagyd pihenni 20 percig.

    A pihenés segít abban, hogy a kanelbulle szépen megemelkedjen a sütés során.

    7

    A sütőt előmelegítve 200°C-ra, süsd 12-15 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.

    A sütő ajtaját ne nyisd ki a sütés közben, mert a kanelbulle összenyomódhat.

    8

    Miután elkészültek, tálald melegen és élvezd a friss, puha kanelbulle-t!

    Ha még egy kis cukros sziruppal megkened a tetejét, még finomabbá válik.