Kanelstang porcukorral, frissen sült fahéjas sütemény

Kanelstang porcukorral

A Kanelstang egy hagyományos dán édesség, amely minden sarkon megtalálható a dán pékségekben. Az édes tésztát fahéjjal és cukorral fűszerezik, majd aranybarnára sütik. A sütemény legnépszerűbb változata a porcukorral megszórt verzió, amely igazi édesség-élményt nyújt. A kanelstang egy olyan étel, amely a dán kultúra fontos része, és minden egyes falatja egy kis darabot ad ennek az ínycsiklandó hagyománynak.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 45 perc
300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
100 g Cukor
10 g Élesztő
200 ml Tej
100 g Vaj
1 db Tojás
1 csipet
2 tk. Cinnamon (őrölt fahéj)
50 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosra melegítjük, majd elkeverjük benne az élesztőt és 1 evőkanál cukrot. Hagyjuk felfutni 5-10 percig.

    Ha az élesztő nem kezd el habosodni, akkor a tej túl meleg vagy túl hideg volt.

    2

    A lisztet, a maradék cukrot, a sót és a tojást egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk az élesztős keveréket. Elkezdjük összegyúrni a tésztát.

    Ne gyúrd túl a tésztát, mert az túlságosan rugalmas lesz és nem kel meg jól.

    3

    Amikor a tészta sima és rugalmas, hozzáadjuk a puha vajat, és tovább gyúrjuk, amíg a vaj teljesen beolvad.

    A vaj segít abban, hogy a tészta puha legyen és ne száradjon ki a sütés alatt.

    4

    Hagyd kelni a tésztát meleg helyen 1-1,5 órán keresztül, amíg duplájára nem nő.

    A tészta kelesztéséhez ideális hely egy meleg konyhapult vagy egy előmelegített sütő, amelyet kikapcsolsz, de bent hagyod a tálat.

    5

    A megkelt tésztát borítsd ki egy lisztezett felületre, majd nyújtsd ki 1 cm vastagságú téglalappá.

    Ne nyújtsd túl vékonyra, mert a tészta sütés után könnyen kiszáradhat.

    6

    Szórd meg fahéjjal és cukorral, majd tekerd fel a tésztát, mint egy piskótatekercset.

    Ha erősebben szeretnéd érezni a fahéj ízét, adj hozzá még egy kevés fahéjat.

    7

    A tésztát vágd kb. 3-4 cm széles darabokra, és helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Hagyd pihenni 15-20 percig.

    Ha a tésztát pihenni hagyod, a kis stanglik jobban kelnek, és puhábbak lesznek.

    8

    Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A sütés során figyeld a stanglikat, nehogy megégjenek.

    9

    Amikor a kanelstangok kihűltek, szórd meg porcukorral, és tálald.

    A porcukor adja meg a finom, édes befejezést, ami még ínycsiklandóbbá teszi a sütit.