Kapros lime vajszósz tálban, halételek mellé tálalva

Kapros lime vajszósz

A vajmártások a francia konyha egyik legfinomabb elemei, és a lime-os, kapros változat különösen jól illik halételekhez és tenger gyümölcseihez. A vaj selymes állaga, a lime frissessége és a kapor aromás jegyei tökéletes harmóniát alkotnak. Ez a recept különleges, mégis könnyen elkészíthető, így tökéletes választás egy elegáns vacsorához vagy hétköznapi ételek feldobásához. Ha szereted az egyszerre friss és krémes ízeket, ezt a mártást garantáltan imádni fogod!

Előkészület 5 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 15 perc
320 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
50 g Vaj
2 ek. Frissen facsart lime-lé
1 tk. Lime héja (reszelt)
2 ek. Friss kapor (aprított)
100 ml Tejszín (30%-os)
1 gerezd Fokhagyma (reszelt)
50 ml Fehérbor
1 tk. Méz vagy juharszirup
1 tk.
1 csipet Fehér bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis serpenyőben közepes lángon olvaszd meg a vajat.

    Ügyelj, hogy a vaj ne barnuljon meg, mert az befolyásolja a szósz színét és ízét.

    2

    Add hozzá a reszelt fokhagymát, és pirítsd 30 másodpercig, amíg illatos lesz.

    A fokhagymát ne pirítsd túl, mert megéghet és keserű ízt ad a szósznak.

    3

    Öntsd hozzá a fehérbort, és főzd 2-3 percig, hogy az alkohol elpárologjon.

    Használj száraz fehérbort a legjobb íz érdekében. Ha nincs fehérborod, helyettesítheted egy kevés csirkehúslevessel.

    4

    Add hozzá a frissen facsart lime-levet, a reszelt lime héját és a mézet, majd keverd össze.

    A lime héját csak a külső, zöld rétegét reszeld le, mert a fehér rész keserű lehet.

    5

    Öntsd hozzá a tejszínt, majd folyamatos keverés mellett főzd 3-4 percig, amíg kissé besűrűsödik.

    Használj zsíros tejszínt (30% vagy magasabb) a gazdagabb íz és a jobb sűrűség érdekében. Ne forrald a tejszínt, mert kicsapódhat.

    6

    Add hozzá az aprított kaprot, a sót és a fehér borsot, majd keverd össze.

    A kaprot csak a végén add hozzá, hogy megőrizze friss ízét és színét. A fehér bors finomabb, kevésbé csípős, mint a fekete bors.

    7

    Főzd még 1-2 percig, majd vedd le a tűzről, és hagyd kissé kihűlni.

    A szósz tovább sűrűsödik, ahogy hűl, ezért ne főzd túl.

    8

    Tálalás előtt keverd át, és melegen kínáld halételekhez, grillezett zöldségekhez vagy tenger gyümölcseihez.

    Ha a szósz túl sűrű lenne, adj hozzá egy kevés tejszínt vagy vizet a kívánt állag eléréséhez.