Karjalanpiirakka burgonyapürével töltve, rozslisztes tésztában, tálalva

Karjalanpiirakka burgonyapürével

A Karjalanpiirakka, vagyis a karéliai pirog Finnország egyik legismertebb nemzeti étele, amely Kelet-Finnországban, Karéliában gyökerezik. Eredetileg rizskásával töltötték, de a burgonyás változat is hagyományosnak számít – főként vidéki háztartásokban terjedt el a 19. század második felében. Képzeld el, ahogy a rozsliszt enyhén füstös aromája találkozik a krémes, vajjal gazdagított burgonyapürével. A pirog formázása kézzel történik, így minden darab egyedi és rusztikus. A karjalanpiirakka kiválóan alkalmas reggelire, tízóraira, vagy akár levesek mellé is. Tipp: tálalhatod tojásvajjal (vaj és főtt tojás keveréke) is, ahogyan a finnek hagyományosan kínálják. A tészta roppanós szélei és a lágy töltelék együtt adják meg a pirog karakteres textúráját – ideális választás mindennapi vagy ünnepi alkalmakra is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
200 g Rozsliszt
50 g Búzaliszt
100 ml Víz
1 tk.
500 g Főtt burgonya
50 g Vaj
100 ml Tej

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tésztához keverd össze a rozslisztet, búzalisztet és a sót, majd add hozzá a vizet fokozatosan. Gyúrd sima, nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj még pár csepp vizet.

    Ne dolgozd túl a tésztát – csak addig gyúrd, míg összeáll, különben kemény lesz sütés után.

    2

    Oszd a tésztát 10-12 egyforma részre, formázz belőlük kis golyókat, majd nyújtsd ki őket ovális, kb. 2 mm vastag lapokra.

    Használj lisztezett felületet, és forgass minden nyújtás után, hogy ne ragadjon le.

    3

    A főtt burgonyát törd össze krumplinyomóval, add hozzá a vajat és a meleg tejet. Keverd simára, sózd ízlés szerint, majd hagyd kihűlni szobahőmérsékletűre.

    A krumplipüré legyen sűrűbb, mint a hagyományos, hogy jól formázható maradjon a tésztában.

    4

    Töltsd meg a tésztakorongokat a közepükön egy-egy evőkanál burgonyapürével, majd hajtsd fel a széleket úgy, hogy egy nyitott csónakformát kapj, és csípd össze az oldalait.

    A formázást kézzel végezd, ne használj eszközt – így rusztikus, autentikus kinézetet kapsz.

    5

    Helyezd a megtöltött pirogokat sütőpapíros tepsibe, és süsd előmelegített 225°C-os sütőben 15-20 percig, amíg a szélei ropogósak és enyhén barnák lesznek.

    Ha ropogósabb széleket szeretnél, kend meg egy kevés olvasztott vajjal sütés előtt is.