A tésztához keverd össze a rozslisztet, búzalisztet és a sót, majd add hozzá a vizet fokozatosan. Gyúrd sima, nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj még pár csepp vizet.
Ne dolgozd túl a tésztát – csak addig gyúrd, míg összeáll, különben kemény lesz sütés után.
Oszd a tésztát 10-12 egyforma részre, formázz belőlük kis golyókat, majd nyújtsd ki őket ovális, kb. 2 mm vastag lapokra.
Használj lisztezett felületet, és forgass minden nyújtás után, hogy ne ragadjon le.
A főtt burgonyát törd össze krumplinyomóval, add hozzá a vajat és a meleg tejet. Keverd simára, sózd ízlés szerint, majd hagyd kihűlni szobahőmérsékletűre.
A krumplipüré legyen sűrűbb, mint a hagyományos, hogy jól formázható maradjon a tésztában.
Töltsd meg a tésztakorongokat a közepükön egy-egy evőkanál burgonyapürével, majd hajtsd fel a széleket úgy, hogy egy nyitott csónakformát kapj, és csípd össze az oldalait.
A formázást kézzel végezd, ne használj eszközt – így rusztikus, autentikus kinézetet kapsz.
Helyezd a megtöltött pirogokat sütőpapíros tepsibe, és süsd előmelegített 225°C-os sütőben 15-20 percig, amíg a szélei ropogósak és enyhén barnák lesznek.
Ha ropogósabb széleket szeretnél, kend meg egy kevés olvasztott vajjal sütés előtt is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.