A hajdinát mosd át, majd öntsd fel a tejjel és főzd alacsony lángon kb. 25–30 percig, míg sűrű, krémes kását nem kapsz. Gyakran keverd meg főzés közben.
Ha a tej túl gyorsan elfő, adj hozzá apránként még egy kis vizet, hogy ne égjen le a hajdina.
Ha a kása elkészült, keverd bele a vajat és egy csipet sót, majd hagyd hűlni szobahőmérsékleten.
A vaj nemcsak ízt ad, de segít selymesebbé tenni a hajdinakását.
Keverd össze a rozslisztet és a búzalisztet a sóval, majd add hozzá a vizet, és gyúrd kemény, formázható tésztává. Oszd 12 részre, formálj kis gombócokat.
Ha túl száraznak érzed a tésztát, néhány csepp vízzel korrigálhatod – de ne legyen ragacsos!
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztagombócokat ovális formára, kb. 2-3 mm vastagságúra. Kanalazz középre a hajdinakásából, majd hajtsd fel a széleket, és csípd össze hullámos mintázatban.
A tölteléket ne tedd túl vastagon, különben sütéskor kifolyhat a szélek mellett.
Melegítsd elő a sütőt 250°C-ra. A megtöltött pitéket helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, majd süsd őket 12–15 percig, míg enyhén megbarnulnak.
Használj forró sütőt és gyors sütést, hogy a tészta kívül ropogós, belül puha maradjon.
Sütés után a pitéket gyorsan kend meg olvasztott vajjal, vagy mártsd bele egy pillanatra, majd takard le konyharuhával, hogy megpuhuljanak.
A vajban mártás puhábbá teszi a kérget – ettől lesz autentikus a végeredmény.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.