Karjalanpiirakka hajdinakásával töltve, rozslisztes tésztával, frissen megsütve

Karjalanpiirakka hajdinakásával

A Karjalanpiirakka hajdinakásával a finn gasztronómia egyik legrégebbi változata, amely még a rizs elterjedése előtt, a keleti finn régiókban vált népszerűvé. A hajdina egyszerre volt olcsó, elérhető és tápláló, így tökéletes alapanyagul szolgált a karéliai asszonyok mindennapi ételkészítésében. A rozslisztes tésztába csomagolt, selymesen krémes kása íze egyszerre földes és lágy – olyan kontraszt, amit csak a természetes, házi ételek tudnak nyújtani. Technikai tanács: a hajdinakása hajlamos sűrűsödni és összeállni, ezért fontos a gyakori keverés, hogy ne legyen csomós. A hajdinás változat egy különleges, tradicionális élmény, ami tökéletesen idézi meg a múlt ízeit – legyen szó reggeliről, uzsonnáról, vagy akár egy kiadós leves mellé kínált kísérőről. Minden falatja múltidéző, tartalmas és tápláló – egy valódi kulturális örökség a tányéron.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 15 perc
1780 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Rozsliszt
100 g Búzaliszt
200 ml Víz
1 tk.
200 g Hajdina
700 ml Tej vagy növényi tej
30 g Vaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A hajdinát mosd át, majd öntsd fel a tejjel és főzd alacsony lángon kb. 25–30 percig, míg sűrű, krémes kását nem kapsz. Gyakran keverd meg főzés közben.

    Ha a tej túl gyorsan elfő, adj hozzá apránként még egy kis vizet, hogy ne égjen le a hajdina.

    2

    Ha a kása elkészült, keverd bele a vajat és egy csipet sót, majd hagyd hűlni szobahőmérsékleten.

    A vaj nemcsak ízt ad, de segít selymesebbé tenni a hajdinakását.

    3

    Keverd össze a rozslisztet és a búzalisztet a sóval, majd add hozzá a vizet, és gyúrd kemény, formázható tésztává. Oszd 12 részre, formálj kis gombócokat.

    Ha túl száraznak érzed a tésztát, néhány csepp vízzel korrigálhatod – de ne legyen ragacsos!

    4

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztagombócokat ovális formára, kb. 2-3 mm vastagságúra. Kanalazz középre a hajdinakásából, majd hajtsd fel a széleket, és csípd össze hullámos mintázatban.

    A tölteléket ne tedd túl vastagon, különben sütéskor kifolyhat a szélek mellett.

    5

    Melegítsd elő a sütőt 250°C-ra. A megtöltött pitéket helyezd sütőpapírral bélelt tepsire, majd süsd őket 12–15 percig, míg enyhén megbarnulnak.

    Használj forró sütőt és gyors sütést, hogy a tészta kívül ropogós, belül puha maradjon.

    6

    Sütés után a pitéket gyorsan kend meg olvasztott vajjal, vagy mártsd bele egy pillanatra, majd takard le konyharuhával, hogy megpuhuljanak.

    A vajban mártás puhábbá teszi a kérget – ettől lesz autentikus a végeredmény.