Kashmiri naan mazsolával és dióval töltve

Kashmiri naan (mazsolás és diós)

A Kashmiri naan az indiai pékáruk egyik különleges édes változata, amely elsősorban Észak-Indiában, különösen Kasmír régiójában vált népszerűvé. A klasszikus naan kenyér édesített és gazdagon töltött verziója, amely gyakran kerül ünnepi asztalokra vagy különleges alkalmakkor kerül elő. A konyha megtelik az ünnepi hangulattal, miközben a Kashmiri naan lassan elkészül, és a mazsola, dió és mandula aromája belengi a teret. Ez a naan tökéletes választás különleges alkalmakra, vegetáriánus főételek mellé vagy akár önálló desszertként is. A recept különlegessége a töltelék elhelyezése: fontos, hogy a tészta ne legyen túl vékony, így a töltelék nem szivárog ki sütés közben. Ha még intenzívebb ízekre vágysz, a mazsolát narancslikőrben is beáztathatod előző este – ettől igazán ünnepi hangulatú lesz.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
1250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
100 ml Langyos tej
2 ek. Cukor
1 tk.
2 ek. Olaj
50 g Joghurt
50 g Mazsola
30 g Dió
20 g Mandula

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyos tejbe szórd az élesztőt és a cukrot, keverd össze, majd hagyd állni 10 percig, amíg habos nem lesz. Tipp: ha nem habosodik, az élesztő valószínűleg inaktív – próbáld újra frissel.

    A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert az befolyásolhatja az élesztő működését.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, sót, joghurtot, olajat és a felfutott élesztős tejet. Gyúrd sima, lágy tésztává. Tedd félre letakarva 1 órára kelni meleg helyre.

    A joghurt szobahőmérsékletű legyen, hogy könnyebben összeálljon a tészta. A tészta legyen lágy, de ne ragadjon.

    3

    Közben aprítsd durvára a diót és mandulát, majd keverd össze a mazsolával. Tipp: ha szeretnéd, előzőleg áztasd be a mazsolát langyos vízbe 10 percre, így puhább lesz.

    A dió és mandula helyett használhatsz más magvakat is, például kesudiót vagy pisztáciát. A mazsolát ne áztasd túl sokáig, mert széteshet.

    4

    A megkelt tésztát oszd 4 egyenlő részre. Formálj belőlük gombócokat, és pihentesd további 10 percig. Ez segít abban, hogy könnyebben lehessen nyújtani őket.

    A gombócokat letakarva pihentesd, hogy ne száradjanak ki.

    5

    Lisztezett felületen nyújts ki egy tésztagombócot kb. 0,5 cm vastagságú koronggá. Szórd a közepére a mazsolás-diós tölteléket, majd hajtsd össze, és finoman lapítsd újra ovális vagy csepp alakúra.

    A tölteléket ne tedd túl közel a szélekhez, hogy ne folyjon ki sütés közben. A tésztát óvatosan lapítsd, hogy ne szakadjon ki.

    6

    Forrósíts fel egy száraz serpenyőt közepes-magas hőfokon. Süss egyesével minden naan-t oldalanként 1-2 percig, míg hólyagos nem lesz és aranybarna foltok jelennek meg rajta.

    A serpenyő legyen elég forró, de ne túl forró, mert megéghet a tészta. Ha nincs tapadásmentes serpenyőd, használj egy kevés olajat.

    7

    A kész naan-okat kend meg enyhén olajjal vagy olvasztott vajjal, majd tedd konyharuhára pihenni pár percre, így puha marad. Tipp: ha marad töltelék, megszórhatod a tetejét is vele tálalás előtt.

    A konyharuha segít megőrizni a naan puhaságát. Az olaj vagy vaj helyett használhatsz ghít is.