Kávés fánk tálalva

Kávés fánk

A kávé és a fánk tökéletes párost alkotnak, ezért nem csoda, hogy a kávés fánk az egyik legkedveltebb édességgé vált. Ez a recept egy gazdag, aromás feketekávéval készül, amely a tésztát és a mázat is különleges ízvilággal ruházza fel. Az édeskés, lágy tésztát a kávés cukormáz koronázza meg, így minden harapás egy kávéval teli élmény. Ideális választás reggelire vagy délutáni kávé mellé egy kis kényeztetésként. A fánkok frissen a legfinomabbak, így érdemes őket még aznap elfogyasztani!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
3300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
50 g Cukor
5 g
200 ml Tej
50 ml Erős feketekávé
25 g Friss élesztő
50 g Vaj
2 db Tojás
500 ml Napraforgóolaj
50 g Porcukor
150 g Kávés cukormáz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, keverd hozzá a frissen főzött kávét, majd morzsold bele az élesztőt. Adj hozzá egy teáskanál cukrot, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Akkor jó a hőmérséklete, ha az ujjad bele tudod tartani kényelmesen.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.

    A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek, hogy a tészta könnyebben összeálljon.

    3

    Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.

    A jó fánktészta nem ragad, de nem is száraz. Ha nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, ha túl száraz, egy kevés tejet.

    4

    Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.

    A keléshez ideális hely a sütő, ha alacsony hőfokon (kb. 30-40°C) bekapcsolod.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.

    A kiszaggatott körökből is érdemes gombócokat formázni, hogy szebbek legyenek a fánkok.

    6

    Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.

    Ez a második kelesztés nagyon fontos, hogy a fánkok könnyűek és levegősek legyenek.

    7

    Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.

    Használj hőmérőt az olaj hőmérsékletének ellenőrzéséhez. Ha túl alacsony a hőmérséklet, a fánkok megszívják magukat olajjal, ha túl magas, gyorsan megégnek.

    8

    Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.

    Ne tegyél túl sok fánkot egyszerre a serpenyőbe, mert lehűtik az olajat.

    9

    A kávés cukormáz elkészítéséhez keverj össze porcukrot frissen főzött kávéval, amíg sűrű mázat nem kapsz.

    A mázhoz használt kávé legyen nagyon erős, hogy jól érezhető legyen az íze.

    10

    Mártsd a fánkok tetejét a kávés mázba, majd hagyd megszilárdulni.

    Ha a máz túl sűrű, adj hozzá egy kevés kávét. Ha túl híg, adj hozzá egy kevés porcukrot.

    11

    Tálald a fánkokat frissen, hogy a kávés ízvilág tökéletesen érvényesüljön.

    A friss fánk a legfinomabb, de légmentesen záródó dobozban 1-2 napig eláll.