Langyosítsd meg a tejet, keverd hozzá a frissen főzött kávét, majd morzsold bele az élesztőt. Adj hozzá egy teáskanál cukrot, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Akkor jó a hőmérséklete, ha az ujjad bele tudod tartani kényelmesen.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.
A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek, hogy a tészta könnyebben összeálljon.
Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.
A jó fánktészta nem ragad, de nem is száraz. Ha nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, ha túl száraz, egy kevés tejet.
Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.
A keléshez ideális hely a sütő, ha alacsony hőfokon (kb. 30-40°C) bekapcsolod.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.
A kiszaggatott körökből is érdemes gombócokat formázni, hogy szebbek legyenek a fánkok.
Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.
Ez a második kelesztés nagyon fontos, hogy a fánkok könnyűek és levegősek legyenek.
Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.
Használj hőmérőt az olaj hőmérsékletének ellenőrzéséhez. Ha túl alacsony a hőmérséklet, a fánkok megszívják magukat olajjal, ha túl magas, gyorsan megégnek.
Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
Ne tegyél túl sok fánkot egyszerre a serpenyőbe, mert lehűtik az olajat.
A kávés cukormáz elkészítéséhez keverj össze porcukrot frissen főzött kávéval, amíg sűrű mázat nem kapsz.
A mázhoz használt kávé legyen nagyon erős, hogy jól érezhető legyen az íze.
Mártsd a fánkok tetejét a kávés mázba, majd hagyd megszilárdulni.
Ha a máz túl sűrű, adj hozzá egy kevés kávét. Ha túl híg, adj hozzá egy kevés porcukrot.
Tálald a fánkokat frissen, hogy a kávés ízvilág tökéletesen érvényesüljön.
A friss fánk a legfinomabb, de légmentesen záródó dobozban 1-2 napig eláll.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.