Kecskesajtos és spenótos quiche frissen sütve

Kecskesajtos és spenótos quiche

A quiche, különösen a zöldséges változatai, a francia konyha klasszikus elemei. A \'quiche\' szó maga a német \'kuchen\' (sütemény) szóból ered, és először a Lotharingia régióban tűnt fel. A kecskesajtos és spenótos változat a modern francia bisztrók egyik kedvelt fogása lett, amely remekül egyesíti a karakteres sajt ízét a friss zöld levelek könnyedségével. Amikor a kecskesajt krémesen olvad a sütőben, és a spenót enyhén megpirul, az illatok már önmagukban ínycsiklandóak. Egy hideg őszi nap tökéletes kísérője lehet, vagy akár egy tavaszi piknik sztárja. A titok az arányokban rejlik: ne használj túl sok tejszínt, hogy ne legyen túl folyós a töltelék, és mindig friss spenótot válassz, mert az ízvilága sokkal élénkebb, mint a fagyasztott változatnak. Ha még gazdagabb ízre vágysz, adj hozzá néhány mentalevelet vagy pirított fenyőmagot is. Ideális választás családi ebédekhez, baráti brunch-okhoz vagy akár egy elegáns vegetáriánus vacsorához is – ráadásul másnap hidegen is kiváló!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 55 perc
1680 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
1 cs. Leveles tészta
200 g Friss spenótlevél
150 g Kecskesajt
3 db Tojás
200 ml Tejszín
2 gerezd Fokhagyma
1 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Egy 24 cm-es quiche vagy piteformát kenj ki kevés olívaolajjal, hogy a tészta ne ragadjon le sütés közben.

    Ha nincs olívaolajad, használhatsz vajat vagy sütőspray-t is a forma kikenéséhez.

    2

    A leveles tésztát nyújtsd ki, és helyezd a formába úgy, hogy az alját és oldalát is befedje. Egy villa segítségével szurkáld meg az alját, hogy a hő ne púposítsa fel.

    A tészta legyen hideg, amikor kinyújtod, így könnyebben kezelhető.

    3

    Fedd le a tésztát sütőpapírral, majd szórj rá száraz babot vagy rizst nehezéknek. Süsd vakon 10 percig, majd távolítsd el a nehezéket és a papírt, és süsd további 5 percig, hogy ropogós legyen az alap.

    A vakon sütés megakadályozza, hogy a tészta összezsugorodjon a sütés során. A babot vagy rizst később is felhasználhatod vakon sütéshez.

    4

    Egy serpenyőben melegíts fel 1 evőkanál olívaolajat, majd add hozzá a zúzott fokhagymát és a megmosott, lecsepegtetett spenótot. Párold 3-4 percig, amíg a spenót összeesik. Ezután hagyd kicsit hűlni.

    A spenótot alaposan csepegtesd le, különben a quiche vizes lesz.

    5

    Egy nagy tálban keverd össze a tojásokat, tejszínt, sót és borsot. Keverd simára, hogy egységes állagot kapj. Ez lesz az alap krémes töltelék.

    A tejszín helyett használhatsz tejfölt is, de akkor a quiche kevésbé lesz krémes.

    6

    Add a párolt spenótot a tojásos keverékhez, és morzsold bele a kecskesajt felét. Finoman keverd össze, hogy mindenhol egyenletesen eloszoljon.

    A kecskesajt helyett használhatsz más sajtot is, például fetát vagy mozzarellát.

    7

    Öntsd a keveréket az elősütött tésztára. A maradék kecskesajtot morzsold a tetejére, hogy sütés után ízletes, aranybarna kérget képezzen.

    A tetejére szórhatsz egy kevés reszelt parmezánt is, hogy még szebb legyen a színe.

    8

    Tedd a formát a sütőbe, és süsd kb. 30-35 percig, amíg a töltelék megköt, és a teteje enyhén megpirul. Ha a közepe már nem remeg, elkészült.

    Ha a teteje túl hamar barnulna, takard le alufóliával.

    9

    Hagyd hűlni 10 percig tálalás előtt. Így a töltelék stabilabbá válik, és könnyebben szeletelhető lesz.

    A quiche melegen és hidegen is finom.