Kesar phirni tálalva, sáfrányos rizses desszert mandulával és pisztáciával díszítve

Kesar phirni

A Kesar phirni egy hagyományos indiai desszert, amely a sáfrányos rizses ételek közé tartozik. A phirni gyökerei a mogul-korba nyúlnak vissza, ahol a sáfrány és a rózsavíz az indiai ételek fontos részei voltak. Az étel édes és krémes, ami a gazdag fűszereknek köszönhető. A Kesar phirni tökéletes választás ünnepi alkalmakra vagy egy különleges desszertre a hétköznapokon.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 55 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 l Tej
50 g Rizs
100 g Cukor
1 csipet Sáfrány
1 tk. Rózsavíz
30 g Mandula
30 g Pistácia
0.25 tk. Fahéj
0.25 tk. Szerecsendió

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan mosd át, és egy kis vízben áztasd be 30 percre, hogy megpuhuljon.

    A rizst lehetőleg hosszú szemű rizsből válaszd, mivel az adja a legjobb textúrát a phirniben.

    2

    Egy lábasban forrald fel a tejet, majd add hozzá az előre áztatott rizst, és főzd lassú tűzön kb. 20-25 percig, amíg a rizs megpuhul és a tej besűrűsödik.

    Ne hagyd felügyelet nélkül a tejjel főződő rizst, mert könnyen leéghet. Folyamatosan keverd, hogy sima állagot kapj.

    3

    Amíg a rizs fő, egy kis tálban áztasd a sáfrányt egy evőkanál meleg tejben, hogy intenzívebb színt és ízt adjon a phirninek.

    A sáfrány drága fűszer, de egy kis mennyiség is elég ahhoz, hogy gazdag, aranyszínű pörköltet kapj.

    4

    Miután a rizs megfőtt és a tej besűrűsödött, add hozzá a cukrot, fahéjat, szerecsendiót és a sáfrányos tejet.

    A fahéj és szerecsendió fűszerekkel különleges ízt adsz az ételnek, de ha nem szereted a fűszeres ízeket, el is hagyhatod.

    5

    A rózsavizet és a mandulát (finomra vágva) add hozzá, majd keverd jól össze. Főzd további 5-10 percig, hogy az ízek jól összeérjenek.

    A mandulát és pistáciát a végén érdemes hozzáadni, hogy megőrizzék a frissességüket.

    6

    Miután a phirni elkészült, hagyd egy kicsit hűlni, majd tálald hűtve vagy melegen. Tálalás előtt díszítsd pistáciával és mandulával.

    A phirni hidegen is finom, de ha melegen tálalod, még krémesebb lesz.