Szitáld a lisztet egy nagy tálba, add hozzá a száraz élesztőt, cukrot és a fűszerkeveréket. Keverd össze, hogy az élesztő és a fűszerek jól eloszoljanak.
A liszt szitálása biztosítja, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. Ne hagyd ki ezt a lépést!
Add hozzá a meleg tejet, az olvasztott vajat és a tojást. Gyúrd lágy, de formázható tésztává. Ha túl ragacsos, adj hozzá még kevés lisztet.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A vaj ne legyen forró, csak éppen olvasztott, hogy ne befolyásolja a tészta állagát.
Fedd le a tésztát, és keleszd meleg helyen kb. 1 óráig, amíg a duplájára nő. Ezalatt készítsd elő az aprított kesudiót és az aszalt gyümölcsöket.
A kelesztéshez ideális hely a sütő, amelyet előzőleg nagyon rövid ideig bekapcsoltál, majd kikapcsoltad. Vagy egy meleg radiátor közelében.
A megkelt tésztába gyúrd bele az aszalt gyümölcsöket és a durvára vágott kesudiót. Egyenletesen oszlasd el a tésztában, hogy minden szeletbe jusson.
A gyümölcsöket és a kesudiót érdemes előtte lisztbe forgatni, így kevésbé süllyednek le a tészta aljára sütés közben.
Formázd meg klasszikus stollen alakra: oválisan nyújtsd ki, majd hosszában hajtsd vissza az egyik oldalát a másikra úgy, hogy kissé fedje azt.
Ha nehezen formázható a tészta, pihentesd 5-10 percig, így könnyebben kezelhetővé válik.
Tedd sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyd pihenni még 30 percig. Közben melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés).
A pihentetés segít, hogy a stollen szebben megemelkedjen sütés közben.
Süsd 35–40 percig, amíg a tészta szép aranybarnára sül. Ha túlságosan barnulna, fedd le sütőpapírral. Hűtsd ki teljesen.
A sütés vége előtt végezz tűpróbát. Ha a tészta belseje még nyers, süsd tovább néhány percig.
Szórd meg porcukorral, miután teljesen kihűlt. Tipp: légmentesen tárolva több napig is puha és finom marad.
A porcukrot szitálva szórd a stollenre, így egyenletesebb és szebb lesz a bevonat.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.