Kesudiós Stollen szeletelve, porcukorral meghintve

Kesudiós Stollen

A stollen, Németország ikonikus karácsonyi süteménye, hosszú évszázadok óta része az ünnepi hagyományoknak. A kesudió modern hozzávalóként gazdagítja a klasszikus receptet, amely így nemcsak ízében, hanem textúrájában is különlegesebb. A kesudió enyhén édeskés, vajas íze remekül harmonizál az aszalt gyümölcsökkel és a mézeskalács fűszerekkel. Ez a változat kiváló választás lehet, ha valami újat szeretnél kipróbálni a klasszikus ünnepi sütemények között. Tipp: pirított kesudióval még intenzívebb ízhatást érhetsz el!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra 10 perc
3250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
200 ml Meleg tej
80 g Cukor
150 g Vaj
1 db Tojás
100 g Durvára vágott kesudió
120 g Aszalt gyümölcs keverék
2 tk. Mézeskalács fűszerkeverék
30 g Porcukor (szóráshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Szitáld a lisztet egy nagy tálba, add hozzá a száraz élesztőt, cukrot és a fűszerkeveréket. Keverd össze, hogy az élesztő és a fűszerek jól eloszoljanak.

    A liszt szitálása biztosítja, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. Ne hagyd ki ezt a lépést!

    2

    Add hozzá a meleg tejet, az olvasztott vajat és a tojást. Gyúrd lágy, de formázható tésztává. Ha túl ragacsos, adj hozzá még kevés lisztet.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A vaj ne legyen forró, csak éppen olvasztott, hogy ne befolyásolja a tészta állagát.

    3

    Fedd le a tésztát, és keleszd meleg helyen kb. 1 óráig, amíg a duplájára nő. Ezalatt készítsd elő az aprított kesudiót és az aszalt gyümölcsöket.

    A kelesztéshez ideális hely a sütő, amelyet előzőleg nagyon rövid ideig bekapcsoltál, majd kikapcsoltad. Vagy egy meleg radiátor közelében.

    4

    A megkelt tésztába gyúrd bele az aszalt gyümölcsöket és a durvára vágott kesudiót. Egyenletesen oszlasd el a tésztában, hogy minden szeletbe jusson.

    A gyümölcsöket és a kesudiót érdemes előtte lisztbe forgatni, így kevésbé süllyednek le a tészta aljára sütés közben.

    5

    Formázd meg klasszikus stollen alakra: oválisan nyújtsd ki, majd hosszában hajtsd vissza az egyik oldalát a másikra úgy, hogy kissé fedje azt.

    Ha nehezen formázható a tészta, pihentesd 5-10 percig, így könnyebben kezelhetővé válik.

    6

    Tedd sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyd pihenni még 30 percig. Közben melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés).

    A pihentetés segít, hogy a stollen szebben megemelkedjen sütés közben.

    7

    Süsd 35–40 percig, amíg a tészta szép aranybarnára sül. Ha túlságosan barnulna, fedd le sütőpapírral. Hűtsd ki teljesen.

    A sütés vége előtt végezz tűpróbát. Ha a tészta belseje még nyers, süsd tovább néhány percig.

    8

    Szórd meg porcukorral, miután teljesen kihűlt. Tipp: légmentesen tárolva több napig is puha és finom marad.

    A porcukrot szitálva szórd a stollenre, így egyenletesebb és szebb lesz a bevonat.