Khao soi leves tálalva

Khao soi (észak-thai csirkeleves)

A Khao soi, Észak-Thaiföld egyik legismertebb étele, az északi hegyvidéki régiók hagyományos fogása. Eredete a burmai és kínai konyha találkozásához vezethető vissza, ahol a curry paszta és a kókusztej kombinációja terjedt el. Az egyszerű, de mégis komplex ízvilágú leves a helyi piacokon és otthonokban is népszerű. A ropogósra pirított tészta és a friss koriander tökéletesen kiegészíti ezt az ételt, mely a thaiföldi utazók egyik kedvenc fogása.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Csirkecomb filé
400 ml Kókusztej
50 g Sárga curry paszta
500 ml Csirkealaplé
250 g Tojásos tészta
1 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
20 g Gyömbér
30 ml Hal szósz
20 g Barnacukor
10 g Friss koriander
1 db Zöldcitrom

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Aprítsd fel a vöröshagymát, a fokhagymát és a gyömbért. Készítsd elő a csirkecomb filéket, vágd őket kisebb darabokra.

    A gyömbért reszelheted is a finomabb íz érdekében.

    2

    Egy nagy lábosban forrósíts fel egy kevés olajat, majd pirítsd meg a vöröshagymát, a fokhagymát és a gyömbért. Adj hozzá sárga curry pasztát, és pirítsd további 2-3 percig, hogy az illatok felszabaduljanak.

    Ne hagyd odaégni a curry pasztát, mert keserű lesz az íze. Alacsonyabb hőfokon, folyamatos keverés mellett pirítsd.

    3

    Öntsd hozzá a kókusztejet és a csirkealaplevet, majd keverd jól össze. Add hozzá a csirkecomb darabokat, és hagyd gyöngyözve főni 15-20 percig.

    Ha nincs csirkealapleved, víz is megfelel, de a leves íze gazdagabb lesz az alaplével.

    4

    Közben forralj fel vizet, és főzd meg a tojásos tésztát az utasítás szerint. Egy kisebb adag tésztát piríts ropogósra forró olajban, hogy díszítésként használd.

    A ropogós tésztát folyamatosan forgasd a forró olajban, hogy egyenletesen piruljon. Vigyázz, mert hamar megég!

    5

    Ízesítsd a levest hal szószal, barnacukorral és frissen facsart zöldcitromlével. Kóstold meg, és állítsd be az ízeket ízlés szerint.

    A hal szósz nagyon sós, ezért óvatosan adagold. A barnacukor helyett használhatsz mézet is.

    6

    Tálaláskor helyezz a mélytányérba főtt tésztát, majd merj rá bőségesen a levesből. Díszítsd ropogós tésztával, friss korianderrel és zöldcitrom szeletekkel.

    A friss koriander helyett petrezselyemmel is díszítheted, ha nem szereted a koriandert.