Egy tálban keverd össze a lisztet, cukrot és egy csipet sót. Add hozzá a lágy vajat, a tojást és a fehérbort, majd kezdd el összedolgozni. Gyúrd sima, rugalmas tésztává, takard le fóliával, és pihentesd legalább 30 percig hűtőben. Ez idő alatt a glutén kifejlődik, és könnyebb lesz nyújtani.
A vaj legyen nagyon hideg, amikor belekevered a lisztbe, hogy a tészta ne olvadjon meg és ne legyen ragacsos. A fehérbor helyett használhatsz egy kevés ecetet is, ez is segít a tészta rugalmasságában.
Amíg a tészta pihen, készítsd el a tölteléket: a ricottát alaposan csepegtesd le szűrőn keresztül, majd keverd össze a porcukorral, reszelt narancshéjjal és az apróra vágott étcsokoládéval. A krém állaga akkor jó, ha sűrű, és habzsákba tölthető. Tedd hűtőbe felhasználásig.
A ricottát érdemes egy éjszakán át hűtőben lecsepegtetni, hogy minél kevesebb nedvesség maradjon benne. Ha nincs időd, tegyél rá egy súlyt a szűrőben, hogy gyorsabban távozzon a víz.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki vékonyra, majd vágj belőle kb. 10x10 cm-es négyzeteket. A négyzeteket csavard fém cannoli formákra, és a széleket nedves ujjal nyomd össze, hogy sütés közben ne nyíljanak szét.
A tésztát nagyon vékonyra kell nyújtani, különben a cannoli nem lesz ropogós. Ha nincs cannoli formád, sütőpapírból is készíthetsz.
Melegítsd fel az olajat egy mély edényben kb. 180°C-ra. Ezt legegyszerűbben egy konyhai hőmérővel ellenőrizheted. Süsd a cannolikat aranybarnára, majd szedd ki papírtörlőre, és hagyd teljesen kihűlni. Ezután óvatosan húzd le a formáról.
Az olaj hőmérsékletét tartsd állandóan 180°C-on, különben a cannoli vagy túl gyorsan barnul, vagy megszívja magát olajjal. Ha nincs hőmérőd, dobj egy kis darab tésztát az olajba: ha azonnal feljön és aranybarnára sül, akkor jó a hőmérséklet.
Amikor a héjak kihűltek, töltsd meg őket a ricottás krémmel habzsák segítségével. Mindkét végén töltsd meg, hogy szépen kitöltse a belsőt is. Frissen a legropogósabb, de hűtőben is tartható pár óráig.
A tölteléket egyenletesen oszlasd el a cannoli belsejében, hogy ne maradjanak üres részek.
Tálaláskor szórd meg porcukorral, és akár kevés reszelt csokoládét is tehetsz a tetejére. Fontos: közvetlenül tálalás előtt töltsd meg, hogy a héj ropogós maradjon.
A cannoli héját előre elkészítheted és légmentesen záródó dobozban tárolhatod. A tölteléket is elkészítheted előre, de a cannolit csak közvetlenül tálalás előtt töltsd meg, hogy ropogós maradjon.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.