Langyosítsd meg a tejet, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A felfutott élesztő azt jelzi, hogy a tészta meg fog kelni.
Egy nagy tálban szitáld át a lisztet, majd add hozzá a sót, a vaníliakivonatot, a citromhéjat és a tojásokat.
A liszt átszitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. A citromhéj friss, citrusos ízt ad a koblihának.
Öntsd hozzá az élesztős tejet, és dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg sima és rugalmas lesz.
A tésztát alaposan dagaszd meg, hogy a gluténszálak kialakuljanak. Ez biztosítja, hogy a kobliha puha és rugalmas legyen.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tészta keléséhez ideális hőmérséklet a 25-30°C. Ha nincs meleg hely, tedd a sütőbe alacsony hőfokon (50°C) vagy egy meleg radiátor közelébe.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass belőle köröket.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor a kobliha nem lesz elég puha. A kiszaggatott köröket érdemes sütőpapírra tenni, hogy könnyebben tudd áthelyezni az olajba.
Helyezd a korongokat sütőpapírra, takard le őket, és hagyd további 30 percig kelni.
Ez a második kelesztés fontos, hogy a koblihák még levegősebbek legyenek.
Melegítsd fel az olajat egy mély serpenyőben kb. 170°C-ra.
Ha nincs hőmérőd, egy kis darab tésztával ellenőrizheted az olaj hőmérsékletét. Ha a tészta azonnal pezsegni kezd és aranybarnára sül, akkor az olaj megfelelő hőmérsékletű.
Süsd a koblihákat oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarnára pirulnak. Egy szűrőkanállal vedd ki őket, és helyezd papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
Ne tegyél túl sok koblihát egyszerre az olajba, mert lehűti az olajat. A koblihákat időnként forgasd meg, hogy egyenletesen süljenek.
Ha töltött koblihát szeretnél, egy habzsák segítségével töltsd meg lekvárral, majd szórd meg porcukorral.
A lekvárt közvetlenül a sütés után töltsd be, amíg a koblihák még melegek. A porcukorral ne spórolj!
Frissen tálald, vagy tárold légmentesen zárható dobozban, hogy puha maradjon.
A kobliha frissen a legfinomabb! Ha mégis marad, légmentesen tárold, hogy ne száradjon ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.