Kókusztejes spenótkrémleves tálalva

Kókusztejes spenótkrémleves

A spenótot már az ókori Perzsiában is termesztették, de Európában igazán népszerűvé a középkorban vált. A krémlevesek formájában történő felhasználása csak a 19. századtól kezdődött. A kókusztejes változat a modern egészségtudatos konyha egyik újdonsága. Ez a recept a keleti és nyugati ízvilág tökéletes ötvözete. Képzeld el, ahogy a friss spenót illata keveredik a lágy kókusz aromájával, miközben egy gőzölgő tál leves vár az asztalon. A leves titka a friss hozzávalókban és a rövid főzési időben rejlik – így megőrzi a tápanyagokat és a színt is. Ez a leves kiváló választás könnyű vacsorához, vagy akár előételként is ünnepi alkalmakra. Tipp: pirított napraforgómaggal vagy egy szelet teljes kiőrlésű pirítóssal tálalva még tartalmasabb.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
520 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Friss spenótlevél
400 ml Kókusztej
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 ek. Kókuszolaj
600 ml Zöldségalaplé
1 tk.
0.5 tk. Bors
1 ek. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A vöröshagymát és fokhagymát hámozd meg és vágd apróra. Tipp: minél finomabbra vágod, annál könnyebben pirul és selymesebb lesz az alap.

    A vöröshagymát vágás előtt érdemes hideg vízbe mártani, hogy kevésbé csípje a szemed.

    2

    Egy közepes lábasban melegítsd fel a kókuszolajat közepes lángon. Add hozzá a hagymát, majd párold 3-4 percig, amíg áttetsző lesz.

    Ha nincs kókuszolaj, használhatsz olívaolajat vagy vajat is.

    3

    Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd további 1 percig. Ügyelj arra, hogy ne égjen meg, mert keserű ízt adhat a levesnek.

    A fokhagyma könnyen megég, ezért folyamatosan kevergesd, és vedd lejjebb a lángot, ha szükséges.

    4

    Öntsd hozzá a zöldségalaplevet, majd forrald fel. Ezután add hozzá a friss spenótot, és főzd 3-4 percig, amíg a levelek összeesnek, de ne főzd túl, hogy megőrizze szép zöld színét.

    Ha nincs friss spenót, használhatsz fagyasztottat is. Ebben az esetben ne olvaszd ki előtte, hanem fagyosan add a leveshez.

    5

    Vedd le a tűzről, majd botmixerrel pürésítsd teljesen simára. Tipp: ha nagyon selymes levest szeretnél, szűrd át finom szűrőn is.

    Pürésítéskor figyelj, hogy a forró leves ne fröccsenjen ki. Használj magas falú edényt, és kezdd alacsony fokozaton.

    6

    Add hozzá a kókusztejet, a sót, borsot és citromlevet, majd tedd vissza a tűzre és melegítsd át. Ne forrald, csak óvatosan melegítsd, hogy a kókusztej ne csapódjon ki.

    A kókusztejet érdemes előzőleg felrázni, hogy ne legyen darabos a levesben. Alacsony lángon melegítsd, és folyamatosan kevergesd.

    7

    Tálaláskor díszítheted egy kis kókusztej-csíkkal vagy néhány friss spenótlevéllel a tetején. Tipp: ha még karakteresebb ízt szeretnél, egy csipet frissen reszelt szerecsendióval megbolondíthatod.

    Pirított kókuszchips is remekül illik a leveshez. A citromlé helyett használhatsz lime-ot is.