Koreai csípős mandu gochujanggal és ropogós tésztával tálalva

Koreai csípős mandu

A koreai csípős mandu a tradicionális mandu pikáns változata, amely a gochujang (csípős koreai paprikapaszta) jellegzetes ízét emeli ki. Ez a fűszeres töltött tészta nemcsak az éttermek kedvelt fogása, hanem otthon is egyre népszerűbb. A mandu elkészítésének kulcsa a jól kiegyensúlyozott töltelék, ahol a csípősség nem nyomja el a hús és zöldségek természetes ízét. Tipp: ha kezdő vagy, a tésztaszélek lezárásakor mindig nedvesítsd be vízzel az illesztést, így nem nyílik szét sütés közben. Ez az étel tökéletes választás hideg napokra, amikor valami melengető és izgalmas fogásra vágysz. Kiváló baráti vacsorákra, gyors hétvégi ebédekre vagy akár előételként egy keleti menüsor részeként is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
520 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
20 db Mandu tésztalap
200 g Darált sertéshús
100 g Fejes káposzta
2 db Újhagyma
2 gerezd Fokhagyma
10 g Friss gyömbér
1 ek. Koreai csípős paprika paszta (gochujang)
1 ek. Szójaszósz
1 ek. Szezámolaj
1 csipet
1 csipet Bors
100 ml Víz
1 ek. Növényi olaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A káposztát aprítsd fel, enyhén sózd be, majd hagyd állni 10 percig. Ezután nyomkodd ki, hogy eltávolítsd a felesleges nedvességet.

    A káposzta sózása segít eltávolítani a felesleges vizet, így a töltelék nem lesz túl nedves. Ne hagyd a káposztát 10 percnél tovább állni, mert túlságosan megpuhulhat.

    2

    Az újhagymát karikázd fel, a fokhagymát és a gyömbért reszeld le. Egy tálban keverd össze a darált sertéshúst, káposztát, újhagymát, fokhagymát, gyömbért, gochujang pasztát, szójaszószt, szezámolajat, sót és borsot. Alaposan dolgozd össze.

    A gochujang mennyiségét ízlés szerint változtathatod, ha kevésbé csípősen szereted. Kóstold meg a tölteléket, mielőtt a tésztába töltenéd, és szükség szerint igazítsd a fűszerezést.

    3

    Helyezz egy teáskanálnyi tölteléket minden mandu tésztalap közepére. Vizezd be a tésztalap szélét, hajtsd félbe, majd csipkézd össze a széleit, hogy jól záródjon.

    A tészta széleit alaposan nedvesítsd be, hogy biztosan összeragadjanak. A csipkézés nem csak szép, de segít is a lezárásban. Ha a tészta szakad, használj egy kis lisztet a gyúródeszkán.

    4

    Forrósíts fel egy evőkanál olajat egy tapadásmentes serpenyőben közepes lángon. Süsd a mandukat 2-3 percig, amíg az aljuk aranybarnára sül.

    A serpenyő legyen elég forró, hogy a manduk alja gyorsan megpiruljon, de ne égesd meg. A tapadásmentes serpenyő elengedhetetlen, hogy ne ragadjanak le.

    5

    Önts a serpenyőbe 100 ml vizet, fedd le, és párold 5-6 percig, míg a víz el nem párolog. Ez segít, hogy a tészta felső része is megpuhuljon.

    A víz mennyisége függ a serpenyő méretétől és a hőfoktól. Figyeld, hogy a víz elpárologjon, de a manduk ne égjenek le. Ha szükséges, csökkentsd a hőfokot.

    6

    Miután a víz elpárolgott, vedd le a fedőt, és süsd további 1-2 percig, hogy ropogós aljat kapjon a mandu.

    Ebben a szakaszban figyelj oda, mert a manduk könnyen leéghetnek. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés olajat a serpenyőbe.

    7

    Tálald frissen, szójaszószos vagy csípős mártogatóval. Tipp: megszórhatod friss újhagymával vagy szezámmaggal a tálalás előtt.

    A szezámmag pirítva még intenzívebb ízt ad. A mártogatóshoz keverhetsz egy kis ecetet is a szójaszószba.

    8

    Ha igazán csípősen szereted, tálalás előtt egy kevés extra gochujangot is kínálhatsz mellé mártogatóként.

    A gochujang helyett használhatsz más csípős szószt is, például srirachát.