Alaposan mosd meg az uborkákat hideg vízben, majd vágd le a végeiket. Ez segít, hogy a kovászolás gyorsabb legyen, és az ízek jobban átjárják az uborkát.
A virágvégi rész eltávolításával elkerülhető, hogy az uborka megpuhuljon, mert ott található egy enzim, ami ezt okozhatja.
Egy nagy befőttesüveget vagy üvegkorsót készíts elő, és alulra helyezd a kaprot és a megtisztított, egészben hagyott fokhagymagerezdeket.
A kapor és a fokhagyma íze jobban kioldódik, ha a zöldfűszereket és a fokhagymát az üveg aljára helyezed.
Rakd az uborkákat szorosan az üvegbe, úgy, hogy ne legyen túl sok üres hely közöttük, de ne nyomkodd össze őket túl erősen.
Ha túl lazán rakod az uborkákat, felúszhatnak, és nem éri őket egyenletesen a lé, ami penészedéshez vezethet.
Egy liter langyos vízben oldd fel a sót, majd öntsd az uborkákra, hogy teljesen ellepje őket.
A só mennyisége kulcsfontosságú. Túl kevés só penészedéshez, túl sok pedig túl sós uborkához vezet. A langyos vízben a só könnyebben oldódik.
A tetejére helyezz egy szelet kovászos kenyeret, amely segíti az erjedési folyamatot. Az üveget fedd le egy kistányérral vagy gézlappal, hogy ne kerüljenek bele szennyeződések.
A kenyér nélkülözhetetlen a kovászoláshoz, mert a benne lévő élesztő indítja be az erjedést. A kenyér ne legyen penészes, és figyelj, hogy teljesen ellepje a lé, különben megpenészedhet.
Helyezd az üveget egy meleg, de nem közvetlen napfénynek kitett helyre 3-5 napra. Naponta ellenőrizd, hogy a folyadék teljesen ellepi-e az uborkákat.
A közvetlen napfény felmelegítheti az üveget, ami túlzott erjedéshez vezethet. Ha az uborkák felúsznak, helyezz rájuk egy kis tányért vagy nehezéket, hogy a lé ellepje őket.
Ha az uborkák elérték a kívánt ízt és állagot (általában 4-5 nap alatt), szedd ki a kenyeret, és öntsd le a levét egy másik edénybe.
Az erjedés ideje függ a hőmérséklettől és az uborkák méretétől. Kóstold meg az uborkákat naponta, hogy eltaláld a számodra ideális savanyúságot.
Szűrd át a levet, majd öntsd vissza az uborkákra, és tedd hűtőbe. Így az uborka ropogós és friss marad.
A szűrés eltávolítja a leülepedett üledéket, ami szebb megjelenést biztosít. A hűtés lelassítja az erjedést, így az uborka nem savanyodik tovább.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.