Kukoricakenyér szeletekre vágva, fekete olívabogyó darabokkal megszórva, rusztikus tányéron tálalva

Kukoricakenyér olívabogyóval

A kukoricakenyér eredetileg az amerikai déli konyha egyik ikonikus eleme, ahol a kukoricaliszt mindig is a vidéki konyhák alapanyaga volt. Az idők során ez az egyszerű kenyérféle számos variációt kapott, így születtek sós, édes, fűszeres vagy akár sajtos változatok. A fekete olívabogyóval gazdagított verzió egy mediterrán csavart ad a hagyományos receptnek. Technikai tipp: a kukoricaliszt hajlamos szárítani a tésztát, ezért fontos a megfelelő zsiradék és tej arány – ettől lesz szaftos és omlós. Képzeld el, ahogy a frissen sült kenyér illata megtölti a konyhát, a sajt enyhén megolvadva fonódik össze az olívabogyó sós ízével. Ez a kenyér tökéletes kísérője egy zöldséglevesnek, salátának vagy akár reggelire is vajjal megkenve. Ha még különlegesebbé szeretnéd tenni, adhatod hozzá apróra vágott szárított paradicsomot vagy kakukkfüvet is.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 50 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Kukoricaliszt
100 g Finomliszt
1 ek. Sütőpor
1 tk.
2 db Tojás
200 ml Tej
80 ml Olívaolaj
100 g Fekete olívabogyó
80 g Reszelt sajt (pl. cheddar)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A sütőt melegítsd elő 180°C-ra, és bélelj ki egy kenyérformát vagy kisebb tepsit sütőpapírral. Az olívabogyókat szeleteld fel karikákra.

    Ha az olívabogyó sós lében van, öblítsd le előtte, hogy ne legyen túl sós a tészta.

    2

    Egy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat: kukoricaliszt, finomliszt, sütőpor és só. Keverd el alaposan, hogy egyenletes legyen.

    Szitáld át a finomlisztet és sütőport, hogy levegősebb legyen a keverék.

    3

    Egy másik tálban keverd össze a tojásokat, tejet és olívaolajat. Habverővel dolgozz, míg sima elegyet kapsz.

    A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek, így jobban elegyednek.

    4

    Öntsd a nedves hozzávalókat a száraz keverékhez, és keverd össze egy spatulával. Add hozzá az olívabogyókat és a reszelt sajtot, majd dolgozd össze homogén tésztává.

    Ne keverd túl – amint egynemű, már öntheted is a formába.

    5

    Öntsd a masszát az előkészített formába, simítsd el a tetejét. Tedd a sütőbe, és süsd 30–35 percig, amíg a teteje aranybarna lesz, és a beleszúrt tű tisztán jön ki.

    Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le sütőpapírral a végén.

    6

    Hagyd 10 percig hűlni a formában, majd vedd ki és hagyd teljesen kihűlni rácson. Szeletelve tálald, langyosan a legfinomabb.

    Ne szeleteld forrón, mert morzsálódni fog – hagyd picit pihenni.