Kukoricakenyér sajttal, vastag szeletekre vágva, aranybarna héjjal tálalva

Kukoricakenyér sajttal

A kukoricakenyér az amerikai déli konyhából származik, ahol hagyományosan reggelire vagy vacsorához kínálták. A sajttal gazdagított változat különösen népszerű, mert a sajt sóssága és krémessége tökéletesen kiegészíti a kukoricaliszt enyhén édeskés ízét. Technikai tipp: a jó kukoricakenyér titka a sütési idő és a nedvességtartalom egyensúlya – ha túlsütjük, kiszárad. Képzeld el, ahogy a sütőből kivéve az illatos, sajttal átszőtt kenyér gőze felszáll, és minden szeletben ott lapul a ropogós héj és a puha, sárgás tészta. Ideális levesek mellé, piknikre, vagy akár vendégvárónak. Ha szeretnéd még különlegesebbé tenni, apróra vágott jalapeñóval vagy újhagymával is gazdagíthatod.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 50 perc
1900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Kukoricaliszt
100 g Finomliszt
1 ek. Sütőpor
1 tk.
2 db Tojás
200 ml Tej
80 ml Olívaolaj
150 g Reszelt sajt (cheddar vagy trappista)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy kenyérformát sütőpapírral, vagy vajazd és lisztezd ki enyhén. Készíts elő minden hozzávalót.

    Ha ropogós héjat szeretnél, ne takard le sütés közben a formát.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a kukoricalisztet, finomlisztet, sütőport és sót. Keverd el alaposan, hogy a sütőpor egyenletesen eloszoljon.

    A finomlisztet szitáld át, így könnyedebb lesz a tészta.

    3

    Egy másik tálban keverd össze a tojásokat, tejet és olívaolajat. Habverővel keverd simára, majd öntsd a száraz keverékhez.

    Ne keverd túl – csak addig dolgozd, míg homogén tésztát kapsz.

    4

    Add a tésztához a reszelt sajtot, és óvatosan keverd bele egy spatulával. A massza sűrű, de nem kemény állagú legyen.

    Ha száraznak tűnik, adj hozzá 1-2 evőkanál tejet.

    5

    Öntsd a keveréket az előkészített formába, és simítsd el a tetejét. Tedd a sütőbe, és süsd 30–35 percig, vagy amíg aranybarna lesz és a tűpróba tiszta.

    A sütési idő a sütő típusától függhet – figyeld az utolsó 5 percben.

    6

    Hagyd a kenyeret 10 percig a formában hűlni, majd vedd ki, és hagyd teljesen kihűlni rácson. Szeletelve tálald.

    Langyosan tálalva a sajt még enyhén olvad, különösen ízletes.