Lahmacun fokhagymĂĄval, friss tĂ©sztĂĄval Ă©s fƱszeres hĂșsos töltelĂ©kkel tĂĄlalva

Lahmacun fokhagymĂĄval

A Lahmacun a török konyha egyik legismertebb Ă©s legkedveltebb Ă©telĂ©nek szĂĄmĂ­t. A fƱszeres hĂșsos töltelĂ©k Ă©s a ropogĂłs tĂ©szta kombinĂĄciĂłja több Ă©vszĂĄzados hagyomĂĄnyokra Ă©pĂ­t. A fokhagyma hozzĂĄadĂĄsa kĂŒlönleges Ă­zt kölcsönöz a Lahmacunnak, miközben mĂ©g gazdagabbĂĄ vĂĄlik. A Lahmacun törtĂ©nete az oszmĂĄn birodalom idejĂ©re nyĂșlik vissza, Ă©s azĂłta is az egyik legkedveltebb utcai Ă©tel a török orszĂĄgokban.

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g Liszt
⭕ 10 g ÉlesztƑ
⭕ 300 ml Meleg víz
⭕ 2 ek. Olívaolaj
⭕ 1 tk. Cukor
⭕ 1 tk. Só
⭕ 300 g HĂșsdarĂĄlthĂșs
⭕ 1 db Hagyma
⭕ 3 gerezd Fokhagyma
⭕ 2 db Paradicsom
⭕ 1 db Paprika
⭕ 20 g Petrezselyem
⭕ 1 tk. Pirospaprika
⭕ 0.5 tk. Bors
⭕ 0.5 tk. Só
⭕ 2 ek. OlĂ­vaolaj a kenĂ©shez

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet keverd össze a cukorral, sĂłval, Ă©lesztƑvel, majd add hozzĂĄ a meleg vizet Ă©s az olĂ­vaolajat. GyĂșrd össze, Ă©s hagyd pihenni 30 percig, hogy a tĂ©szta megkeljen.

    A meleg vĂ­z segĂ­t, hogy az Ă©lesztƑ gyorsabban aktivĂĄlĂłdjon, Ă­gy hamarabb keleszthetjĂŒk a tĂ©sztĂĄt.

    2

    Amíg a tészta kel, készítsd el a feltétet. A hagymåt és fokhagymåt apróra vågd, a paprikåt és paradicsomot kockåzd fel. A petrezselymet szintén apróra vågd.

    A hagymĂĄt Ă©s fokhagymĂĄt ne reszeld, hogy ne vĂĄljon tĂșl vizes a keverĂ©k.

    3

    A hĂșsdarĂĄlthĂșst egy serpenyƑben pirĂ­tsd meg olĂ­vaolajon. Amikor a hĂșs kifehĂ©redett, add hozzĂĄ a hagymĂĄt Ă©s fokhagymĂĄt, Ă©s pirĂ­tsd egyĂŒtt 5 percig. EzutĂĄn add hozzĂĄ a paprikĂĄt, paradicsomot, petrezselymet, pirospaprikĂĄt, borsot Ă©s sĂłt. Keverd jĂłl össze, Ă©s fƑzd tovĂĄbbi 5 percig.

    A hĂșs ne legyen tĂșlsĂŒtve, hogy megƑrizze a szaftossĂĄgĂĄt, Ă©s jĂłl illeszkedjen a tĂ©sztĂĄhoz.

    4

    A megkelt tĂ©sztĂĄt lisztezett felĂŒleten oszd 4-6 kis gombĂłcra. NyĂșjtsd ki Ƒket vĂ©konyra, mint egy pizza tĂ©sztĂĄt, majd helyezd Ƒket egy sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire.

    A tĂ©szta nyĂșjtĂĄsĂĄhoz hasznĂĄlj egy kevĂ©s lisztet, hogy ne ragadjon a felĂŒlethez.

    5

    A kĂ©sz hĂșsos keverĂ©ket egyenletesen oszd el a tĂ©sztĂĄk tetejĂ©n, ĂŒgyelve arra, hogy mindenhol jĂłl lefedje a felĂŒletet.

    Ne rakj tĂșl sok töltelĂ©ket, hogy a tĂ©szta szĂ©le ropogĂłs maradjon.

    6

    ElƑmelegĂ­tett 200°C-os sĂŒtƑben sĂŒsd a Lahmacunokat 10-12 percig, amĂ­g a tĂ©szta szĂ©pen megpirul Ă©s a hĂșs is ĂĄtsĂŒl.

    Figyelj a sĂŒtĂ©si idƑre, ne hagyd tĂșlsĂŒlni a Lahmacunt, mert akkor kemĂ©ny lehet.

    7

    A megsĂŒlt Lahmacunokat vedd ki a sĂŒtƑbƑl, Ă©s kend meg egy kevĂ©s olĂ­vaolajjal. TĂĄlald frissen, ha szeretnĂ©d, citromlĂ©vel is meglocsolhatod.

    A citromlĂ© frissĂ­tƑ Ă­zt ad a Lahmacunnak, Ă­gy egy kicsit pikĂĄnsabb lesz.