Lángos aranybarnára sütve, tejföllel és reszelt sajttal a tetején

Lángos

A Lángos egy igazi magyar étel, amely már évszázadok óta a konyháinkban található. A lángos egy tészta alapú étel, amelyet olajban sütnek ki, és leggyakrabban fokhagymás tejföllel, reszelt sajttal, és különböző feltétekkel kínálnak. A lángos egyszerre ropogós és puha, amitől minden falat élmény. A lángos egy igazi utcai étel, amelyet sokan az egész család számára egy közös program részeként készítenek el.

Ez a klasszikus étel a nyári fesztiválok, piacok és egyéb rendezvények egyik alapétke. A lángos elkészítése egyszerű, de a jó minőségű tészta és a friss hozzávalók kiemelik az ízeket. A lángosnak nincs egyetlen "helyes" változata, hiszen mindenki a saját ízlése szerint készíti el, de az alapvető hozzávalók és a ropogós külseje mindig megmaradnak.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
500 g Liszt
25 g Élesztő
1 tk Cukor
1 tk Info
300 ml Langyos víz
500 ml Olaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Morzsoljuk az élesztőt a langyos vízbe, adjunk hozzá cukrot, és hagyjuk felfutni.

    A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja, a túl meleg pedig elpusztítja az élesztőt. A cukor segíti az élesztő táplálkozását.

    2

    Keverjük össze a lisztet a sóval, majd adjuk hozzá az élesztős vizet, és gyúrjunk lágy tésztát.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától, és rugalmas tapintású. Ha túl ragacsos, adjunk hozzá egy kevés lisztet, ha túl kemény, egy kevés vizet.

    3

    Takard le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen 30-40 percig.

    A tészta akkor kelt meg megfelelően, ha a duplájára nőtt. Meleg helyen gyorsabban kel meg, de ne tegyük közvetlenül hőforrás közelébe.

    4

    Oszd a tésztát kisebb adagokra, és nyújtsd ki kör alakúra.

    A lángosokat kézzel húzzuk szét, ne sodrófával nyújtsuk, hogy levegősebb legyen a tésztája.

    5

    Hevíts fel olajat egy serpenyőben, és süsd a lángosokat aranybarnára mindkét oldalán.

    Az olaj legyen elég forró, de ne égesse meg a lángost. Ha az olaj nem elég forró, a lángos megszívja magát olajjal. Ne tegyünk túl sok lángost egyszerre a serpenyőbe, mert lehűti az olajat.

    6

    Tálald tejföllel és reszelt sajttal.

    Kínálhatjuk fokhagymás olajjal, vagy más feltétekkel is, ízlés szerint.