A Lángos egy igazi magyar étel, amely már évszázadok óta a konyháinkban található. A lángos egy tészta alapú étel, amelyet olajban sütnek ki, és leggyakrabban fokhagymás tejföllel, reszelt sajttal, és különböző feltétekkel kínálnak. A lángos egyszerre ropogós és puha, amitől minden falat élmény. A lángos egy igazi utcai étel, amelyet sokan az egész család számára egy közös program részeként készítenek el.
Ez a klasszikus étel a nyári fesztiválok, piacok és egyéb rendezvények egyik alapétke. A lángos elkészítése egyszerű, de a jó minőségű tészta és a friss hozzávalók kiemelik az ízeket. A lángosnak nincs egyetlen "helyes" változata, hiszen mindenki a saját ízlése szerint készíti el, de az alapvető hozzávalók és a ropogós külseje mindig megmaradnak.
Morzsoljuk az élesztőt a langyos vízbe, adjunk hozzá cukrot, és hagyjuk felfutni.
A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja, a túl meleg pedig elpusztítja az élesztőt. A cukor segíti az élesztő táplálkozását.
Keverjük össze a lisztet a sóval, majd adjuk hozzá az élesztős vizet, és gyúrjunk lágy tésztát.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától, és rugalmas tapintású. Ha túl ragacsos, adjunk hozzá egy kevés lisztet, ha túl kemény, egy kevés vizet.
Takard le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen 30-40 percig.
A tészta akkor kelt meg megfelelően, ha a duplájára nőtt. Meleg helyen gyorsabban kel meg, de ne tegyük közvetlenül hőforrás közelébe.
Oszd a tésztát kisebb adagokra, és nyújtsd ki kör alakúra.
A lángosokat kézzel húzzuk szét, ne sodrófával nyújtsuk, hogy levegősebb legyen a tésztája.
Hevíts fel olajat egy serpenyőben, és süsd a lángosokat aranybarnára mindkét oldalán.
Az olaj legyen elég forró, de ne égesse meg a lángost. Ha az olaj nem elég forró, a lángos megszívja magát olajjal. Ne tegyünk túl sok lángost egyszerre a serpenyőbe, mert lehűti az olajat.
Tálald tejföllel és reszelt sajttal.
Kínálhatjuk fokhagymás olajjal, vagy más feltétekkel is, ízlés szerint.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.