Szitáld át a búzalisztet egy nagy tálba, keverd hozzá a sót. Add hozzá a tojást és fokozatosan a vizet, miközben kevered. Ha összeállt, tedd a tésztát lisztezett felületre és gyúrd 8–10 percig, amíg sima, rugalmas állagot kapsz. TIPP: A jó tészta puha, de nem ragad a kézhez.
A víz mennyisége függ a liszt minőségétől, ezért adagold óvatosan, nehogy túl lágy legyen a tészta. Ha ragad, adj hozzá egy kevés lisztet.
Fedd le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd pihenni szobahőmérsékleten 30 percig. Ez segíti a nyújthatóságot és megkönnyíti a formázást.
A pihentetés alatt a gluténszálak ellazulnak, így könnyebb lesz nyújtani és formázni a tésztát. Ne hagyd ki ezt a lépést!
A burgonyát hámozd meg, darabold fel és főzd sós vízben puhára kb. 15 perc alatt. Ezután szűrd le és törd simára. Hagyd kihűlni.
A burgonyát teljesen puhára kell főzni, különben darabos marad a töltelék. A kihűtés azért fontos, hogy ne olvadjon meg a tészta, amikor megtöltöd.
Aprítsd fel a hagymát, majd egy serpenyőben hevítsd az olajat, és pirítsd meg aranybarnára. A karamellizált hagymát keverd a tört krumplihoz. Ízesítsd sóval. TIPP: A hagyma édeskés íze remekül ellensúlyozza a burgonya egyszerűségét.
A hagymát alacsony lángon, türelmesen pirítsd, hogy karamellizálódjon, ne égjen meg. Egy kevés cukor hozzáadásával felgyorsíthatod a karamellizálódást.
Nyújtsd ki a pihentetett tésztát 2 mm vastagságúra. Egy pohár segítségével szaggass belőle köröket, és mindegyik közepére tegyél egy kanál burgonyás tölteléket.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon. Ha nincs poharad, használhatsz pogácsaszaggatót is. Ne töltsd túl a tésztát, mert kifolyhat a töltelék főzés közben.
Hajtsd félbe a köröket, majd jól nyomd össze a széleket ujjal vagy villa segítségével. TIPP: Ha a tészta száraz, vizezd meg kissé a széleket, így könnyebben záródik.
A széleket alaposan nyomd össze, hogy ne nyíljanak ki a pierogik főzés közben. A villa használatával szép mintát is adhatsz a szélüknek.
Forralj bő vizet, sózd meg, majd főzd a pierogikat adagokban 3–4 percig, amíg feljönnek a víz tetejére. Ezután még 1–2 percig főzd őket.
Ne tedd egyszerre az összes pierogit a vízbe, mert lehűtik a vizet és összeragadnak. Ha feljöttek a víz tetejére, az azt jelenti, hogy megfőttek.
Szűrőkanállal emeld ki a pierogikat, és tálald melegen tejföllel, valamint a maradék pirított hagymával. TIPP: A kész pierogit kevés olajon serpenyőben is megpiríthatod, ha ropogósabb élményt szeretnél.
A pierogit lefagyaszthatod is, így bármikor könnyen készíthetsz belőle egy gyors vacsorát. Fagyasztás előtt tedd egy tálcára, hogy ne ragadjanak össze.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.