Tradicionális borscs leves céklával, sárgarépával és tejföllel tálalva.

Borscs leves

A Borscs leves a keleti konyha egyik legismertebb és legkedveltebb étke, melyet a gazdag ízei és különleges színe tesznek igazán egyedivé. A borscs egy hagyományos ukrán étel, amely a friss céklának köszönhetően egy mélyvörös színt kap, és egy igazi ínycsiklandó, fűszeres levest alkot. Az édes, savanyú és fűszeres ízek tökéletes harmóniában keverednek, és egy kiadós ételt adnak, amely bármilyen alkalomra tökéletes választás.

A borscs leves az ukrán konyha ikonikus fogása, melyet az év minden szakában készítenek, és különösen télen, amikor egy meleg, tápláló ételre van szükség. Az étel nemcsak ízletes, hanem a benne lévő friss zöldségek és húsok tápláló hatásúak, így tökéletes választás egy hideg napra.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 2 óra
Teljes 2 óra 20 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
500 g Marhahús (pl. lapocka)
3 db Cékla
2 db Sárgarépa
1 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
200 g Káposzta
2 db Paradicsom
2 db Burgonya
1.5 liter Víz
2 ek. Olaj
1 ek. Ecet
2 db Babérlevél
1 tk Info
0.5 tk Bors
1 csokor Friss kapor
200 g Tejföl

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A marhahúst hideg vízben feltesszük főni, hozzáadjuk a babérlevelet és a sót. Lassú tűzön főzzük, amíg a hús megpuhul.

    A húsleves alaplé még ízletesebb lesz, ha a hús mellé egy-két szem egész borsot és egy gerezd fokhagymát is adunk.

    2

    Közben a céklát, sárgarépát és burgonyát meghámozzuk, majd vékony csíkokra vágjuk. A káposztát vékony szeletekre, a vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.

    A zöldségek egyenletes méretűre vágása biztosítja, hogy egyszerre puhuljanak meg.

    3

    Egy serpenyőben olajat hevítünk, hozzáadjuk a vöröshagymát és fokhagymát, majd pár percig pirítjuk.

    Vigyázzunk, hogy a hagyma ne égjen meg, mert keserű ízt ad a levesnek. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve pirítsuk.

    4

    Hozzáadjuk a céklát és a sárgarépát, és ecettel meglocsolva pár percig együtt pirítjuk.

    Az ecet segít megőrizni a cékla élénk színét, és kellemes savanykás ízt ad a levesnek. Bátran használhatsz balzsamecetet is.

    5

    A megpuhult marhahúst kivesszük a levesből, a főzőlevet átszűrjük, majd visszaöntjük az edénybe.

    A leves átszűrésével eltávolítjuk a főzés során keletkezett esetleges szennyeződéseket, így tisztább és ízletesebb levest kapunk.

    6

    Hozzáadjuk a pirított zöldségeket, a burgonyát, a káposztát és a felszeletelt paradicsomot. Lassú tűzön főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.

    A paradicsom helyett használhatsz paradicsompürét is, de ebben az esetben kevesebb vizet adj hozzá a leveshez.

    7

    A végén visszatesszük a felkockázott marhahúst, majd ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük.

    A húst csak a végén adjuk vissza, hogy ne főjön túl és ne száradjon ki.

    8

    Forrón tálaljuk, tejföllel és friss kaporral díszítve.

    A borscs leves másnap még finomabb, amikor az ízek összeérnek. Érdemes előre elkészíteni.