Lihapiirakka borssal és sóval töltve, aranybarnára sütve, tálalva egy kerámia tányéron

Lihapiirakka borssal és sóval

A Lihapiirakka a finn népi konyha egyik legismertebb étele, amelyet már a 20. század elején is árusítottak utcai standokon és pékségekben. A legegyszerűbb és legelterjedtebb változatban a töltelék csak sóval és borssal fűszerezett darált marhahúst tartalmaz, ezzel kiemelve az alapanyagok természetes ízét. Technikai tanács: a sót már főzés elején, a borsot viszont a végén add a töltelékhez, így intenzívebb marad az aromája. A tészta kívül aranybarna, ropogós, belül pedig puha és illatos. Ez az étel kiváló választás egy gyors, mégis házias vacsorához, vagy akár uzsonnának is ideális. A frissen sült Lihapiirakka minden falatja egyszerű, mégis kielégítő élményt nyújt, és felidézi a finn otthonok és pékségek meleg hangulatát.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
2080 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
300 ml Tej
25 g Élesztő
1 ek. Cukor
1 tk.
0.5 tk. Bors
50 g Vaj
300 g Darált marhahús
1 db Vöröshagyma
500 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, majd oldd fel benne az élesztőt és a cukrot. Hagyd állni 10 percet, míg felfut. Mérd ki a lisztet, a sót és olvaszd meg a vajat.

    Ha az élesztő nem kezd el habzani, a tej túl meleg vagy túl hideg lehetett – ellenőrizd a hőfokot.

    2

    A liszthez keverd hozzá a sót, add hozzá az élesztős tejet és az olvasztott vajat. Gyúrd össze ruganyos tésztává, majd keleszd letakarva meleg helyen 1 órán át.

    Gyúrás után a tészta felszíne legyen sima, ha ragad, adj hozzá kevés lisztet, de ne túl sokat.

    3

    Közben készítsd el a tölteléket: vágd finomra a vöröshagymát, és pirítsd meg kevés olajon. Add hozzá a darált marhahúst, sózd, borsozd, és pirítsd teljesen átsültre.

    A borsot frissen őrölve add hozzá a végén – így jobban megmarad az aromája.

    4

    A megkelt tésztát oszd 8 részre. Nyújtsd oválisra, kanalazz rá tölteléket, hajtsd össze és nyomd le a széleit alaposan.

    Ha a szélek nem tapadnak, nedvesítsd be őket ujjbeggyel enyhén vízzel.

    5

    Hevítsd fel az olajat 170°C-ra. Süsd a tésztákat oldalanként 2-3 percig aranybarnára, majd tedd papírtörlőre, hogy leitassa a felesleges olajat.

    Ne zsúfold túl az olajba a tésztákat – a hőmérséklet visszaeshet, és zsírosak lesznek.