Lihapiirakka fokhagymával, aranybarnára sütve és töltelékkel tálalva

Lihapiirakka fokhagymával

A Lihapiirakka a finn gasztronómia egyik legismertebb töltött tésztaétele, amelyet gyakran utcai ételként is kínálnak. A fokhagymás változat egy modern csavar a klasszikus recepten, amely extra karaktert és mélységet ad a darált húsos tölteléknek. A fokhagymát a finnek hagyományosan mértékkel használják, de ebben a változatban kiválóan harmonizál a hagymás, fűszeres marhahússal. Technikai tanács: mindig frissen reszeld a fokhagymát, és ne főzd túl – így megőrzi jellegzetes aromáját. A kívül aranybarna, belül puha tésztabatyuk harapásra szétroppannak, a belsejükben pedig gőzölgő, illatos töltelék vár. Ez az étel tökéletes hétköznapi vacsorához, piknikre vagy hideg napokon melegítő finomságnak. A fokhagymás Lihapiirakka minden falattal valódi finn ízvilágot idéz elő, amely egyszerre otthonos és karakteres.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
2120 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
300 ml Tej
25 g Élesztő
1 ek. Cukor
1 tk.
50 g Vaj
300 g Darált marhahús
3 gerezd Fokhagyma
1 db Vöröshagyma
0.5 tk. Bors
500 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, majd keverd el benne az élesztőt és a cukrot. Hagyd felfutni 10 perc alatt. Közben mérd ki a lisztet, sót, és olvaszd fel a vajat.

    A tej ne legyen forró, csak langyos – különben az élesztőgombák elpusztulhatnak.

    2

    A liszthez add hozzá a sót, az élesztős tejet és az olvasztott vajat. Gyúrd sima, rugalmas tésztává. Letakarva keleszd meleg helyen 1 órán át.

    A gyúrás során használd a tenyered élét, így ruganyosabb tésztát kapsz.

    3

    Egy serpenyőben kevés olajon pirítsd meg a finomra vágott vöröshagymát, majd add hozzá a darált marhahúst. Amikor majdnem kész, reszeld hozzá a fokhagymát, sózd, borsozd, és pirítsd készre.

    A fokhagymát a végén add hozzá, így nem ég meg és intenzívebb ízt ad.

    4

    A megkelt tésztát oszd 8 egyforma részre. Nyújtsd oválisra, tegyél a közepére tölteléket, hajtsd félbe és jól nyomd össze a széleit.

    A széleket vizezd be enyhén ujjbeggyel, így biztosan nem nyílik szét sütés közben.

    5

    Hevítsd fel az olajat 170°C-ra, majd oldalanként 2-3 perc alatt süsd aranybarnára a tésztákat. Papírtörlőn csepegtesd le.

    A sütés közben figyeld a színt – ha túl gyorsan barnul, csökkentsd kissé a hőmérsékletet.