Lihapiirakka fokhagymĂĄval, aranybarnĂĄra sĂŒtve Ă©s töltelĂ©kkel tĂĄlalva

Lihapiirakka fokhagymĂĄval

A Lihapiirakka a finn gasztronĂłmia egyik legismertebb töltött tĂ©sztaĂ©tele, amelyet gyakran utcai Ă©telkĂ©nt is kĂ­nĂĄlnak. A fokhagymĂĄs vĂĄltozat egy modern csavar a klasszikus recepten, amely extra karaktert Ă©s mĂ©lysĂ©get ad a darĂĄlt hĂșsos töltelĂ©knek. A fokhagymĂĄt a finnek hagyomĂĄnyosan mĂ©rtĂ©kkel hasznĂĄljĂĄk, de ebben a vĂĄltozatban kivĂĄlĂłan harmonizĂĄl a hagymĂĄs, fƱszeres marhahĂșssal. Technikai tanĂĄcs: mindig frissen reszeld a fokhagymĂĄt, Ă©s ne fƑzd tĂșl – Ă­gy megƑrzi jellegzetes aromĂĄjĂĄt. A kĂ­vĂŒl aranybarna, belĂŒl puha tĂ©sztabatyuk harapĂĄsra szĂ©troppannak, a belsejĂŒkben pedig gƑzölgƑ, illatos töltelĂ©k vĂĄr. Ez az Ă©tel tökĂ©letes hĂ©tköznapi vacsorĂĄhoz, piknikre vagy hideg napokon melegĂ­tƑ finomsĂĄgnak. A fokhagymĂĄs Lihapiirakka minden falattal valĂłdi finn Ă­zvilĂĄgot idĂ©z elƑ, amely egyszerre otthonos Ă©s karakteres.

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
2120 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g Liszt
⭕ 300 ml Tej
⭕ 25 g ÉlesztƑ
⭕ 1 ek. Cukor
⭕ 1 tk. Só
⭕ 50 g Vaj
⭕ 300 g DarĂĄlt marhahĂșs
⭕ 3 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 0.5 tk. Bors
⭕ 500 ml Olaj a sĂŒtĂ©shez

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    LangyosĂ­tsd meg a tejet, majd keverd el benne az Ă©lesztƑt Ă©s a cukrot. Hagyd felfutni 10 perc alatt. Közben mĂ©rd ki a lisztet, sĂłt, Ă©s olvaszd fel a vajat.

    A tej ne legyen forrĂł, csak langyos – kĂŒlönben az Ă©lesztƑgombĂĄk elpusztulhatnak.

    2

    A liszthez add hozzĂĄ a sĂłt, az Ă©lesztƑs tejet Ă©s az olvasztott vajat. GyĂșrd sima, rugalmas tĂ©sztĂĄvĂĄ. Letakarva keleszd meleg helyen 1 ĂłrĂĄn ĂĄt.

    A gyĂșrĂĄs sorĂĄn hasznĂĄld a tenyered Ă©lĂ©t, Ă­gy ruganyosabb tĂ©sztĂĄt kapsz.

    3

    Egy serpenyƑben kevĂ©s olajon pirĂ­tsd meg a finomra vĂĄgott vöröshagymĂĄt, majd add hozzĂĄ a darĂĄlt marhahĂșst. Amikor majdnem kĂ©sz, reszeld hozzĂĄ a fokhagymĂĄt, sĂłzd, borsozd, Ă©s pirĂ­tsd kĂ©szre.

    A fokhagymåt a végén add hozzå, így nem ég meg és intenzívebb ízt ad.

    4

    A megkelt tĂ©sztĂĄt oszd 8 egyforma rĂ©szre. NyĂșjtsd ovĂĄlisra, tegyĂ©l a közepĂ©re töltelĂ©ket, hajtsd fĂ©lbe Ă©s jĂłl nyomd össze a szĂ©leit.

    A szĂ©leket vizezd be enyhĂ©n ujjbeggyel, Ă­gy biztosan nem nyĂ­lik szĂ©t sĂŒtĂ©s közben.

    5

    HevĂ­tsd fel az olajat 170°C-ra, majd oldalankĂ©nt 2-3 perc alatt sĂŒsd aranybarnĂĄra a tĂ©sztĂĄkat. PapĂ­rtörlƑn csepegtesd le.

    A sĂŒtĂ©s közben figyeld a szĂ­nt – ha tĂșl gyorsan barnul, csökkentsd kissĂ© a hƑmĂ©rsĂ©kletet.