Lihapiirakka gombával töltve, aranybarnára sütve, darált húsos-gombás töltelékkel tálalva

Lihapiirakka gombával

A Lihapiirakka a finn gasztronómia egyik legjellegzetesebb eledele, amely sokféle változatban készül. A gombás verzió különösen népszerű azok körében, akik szeretik az erőteljesebb, földes ízvilágot. A darált hús és a gomba kombinációja harmonikus, szaftos és ízgazdag tölteléket eredményez. A gomba természetes umami íze fokozza a hús karakterét, így kevés fűszer is elég a tökéletes összhanghoz. Technikai tanács: mindig párold le a gombából a nedvességet pirítás közben, különben a tészta elázhat. A kívül ropogós, belül puha batyu egy forró napraforgóolajban sül aranyszínűre, majd frissen tálalva azonnal fogyasztható. Kiváló választás egy kiadós ebédre, vagy akár vendégváró falatként is. Egyetlen harapás, és a gombás töltelék mély, fűszeres aromái azonnal magukkal ragadnak – ez a Lihapiirakka egy igazán tartalmas, skandináv kedvenc.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
2160 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
300 ml Tej
25 g Élesztő
1 ek. Cukor
1 tk.
50 g Vaj
300 g Darált marhahús
1 db Vöröshagyma
150 g Gomba
0.5 tk. Bors
500 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, majd keverd el benne az élesztőt és a cukrot. Hagyd pihenni 10 percig, amíg felfut. Közben mérd ki a lisztet és a sót, olvaszd fel a vajat.

    A tej ne legyen forró – csak langyos! Így az élesztő aktív marad és szépen felfut.

    2

    A lisztet keverd össze a sóval, majd add hozzá az élesztős tejet és az olvasztott vajat. Gyúrd sima, rugalmas tésztává, majd takard le, és keleszd 1 órán át meleg helyen.

    A sima és rugalmas tészta titka a megfelelő gyúrás – dolgozd ki alaposan legalább 8-10 percig.

    3

    A finomra vágott vöröshagymát pirítsd meg kevés olajon. Add hozzá a darált húst, sózd, borsozd, és pirítsd, míg átsül. Vágd fel a gombát apróra, és add hozzá, pirítsd együtt további 5 percig.

    A gomba sok vizet enged – pirítsd el belőle, hogy ne legyen túl nedves a töltelék.

    4

    A megkelt tésztát oszd 8 részre. Mindegyiket nyújtsd oválisra, kanalazz rá a húsos-gombás töltelékből, hajtsd félbe és alaposan nyomd le a széleket.

    A széleket nedves ujjal tapaszd össze, így nem nyílik szét sütés közben.

    5

    Hevítsd fel az olajat 170°C-ra. Süsd oldalanként 2-3 perc alatt aranybarnára a tésztákat. Papírtörlőn csepegtesd le.

    Ne tegyél túl sokat egyszerre az olajba – így egyenletesebben sülnek, és nem hűl vissza az olaj.