Lihapiirakka mustárral töltve, aranybarnára sütve, darált húsos töltelékkel tálalva

Lihapiirakka mustárral

A Lihapiirakka, a finn konyha egyik ikonikus utcai étele, már a 20. század eleje óta jelen van a pékségek kínálatában. A mustárral készült változat különösen népszerű a pikáns ízek kedvelői körében, hiszen a mustár tökéletesen kiegészíti a szaftos darált hús ízét. Technikai tanács: mindig jó minőségű, erősebb mustárt használj, hogy kiemelje az étel karakterét, de ne nyomja el a hús ízét. A tésztabatyu kívül aranybarna és ropogós, belül puha és omlós, a töltelék pedig szaftos, ízes és enyhén csípős. Ez az étel kiváló választás egy tartalmas vacsorához, uzsonnához vagy akár hidegen is, piknikre csomagolva. Egy harapás, és máris érezhető a kontraszt: ropogós tészta, puha hús és a mustár karakteres ereje – valódi finn élmény minden falatban.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
2130 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
300 ml Tej
25 g Élesztő
1 ek. Cukor
1 tk.
50 g Vaj
300 g Darált marhahús
1 db Vöröshagyma
0.5 tk. Bors
2 ek. Mustár
500 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, majd keverd el benne az élesztőt és a cukrot. Hagyd felfutni kb. 10 perc alatt. Közben mérd ki a lisztet, a sót, és olvaszd fel a vajat.

    Az élesztő akkor fut fel jól, ha a tej langyos, nem meleg – ellenőrizd kézzel!

    2

    A lisztet keverd össze a sóval, majd add hozzá a felfutott élesztős tejet és az olvasztott vajat. Gyúrd sima tésztává, majd takard le, és keleszd 1 órán át.

    A tészta akkor jó, ha rugalmas, sima és kissé meleg tapintású – a kelesztés során duplájára nő.

    3

    Közben a finomra vágott vöröshagymát dinszteld meg kevés olajon, majd add hozzá a darált húst. Sózd, borsozd, pirítsd meg, végül keverd bele a mustárt, és hagyd kihűlni.

    A mustárt csak a végén keverd bele, hogy megőrizze karakteres ízét és ne főjön el az aromája.

    4

    A megkelt tésztát oszd 8 egyenlő részre. Nyújtsd oválisra, tegyél bele tölteléket, hajtsd félbe és alaposan nyomd le a széleket.

    Ha a szélek nem tapadnak, egy kevés vízzel bekenheted, így biztosabban záródnak.

    5

    Hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra, majd süsd ki a töltött tésztákat oldalanként 2-3 perc alatt aranybarnára. Papírtörlőn csepegtesd le.

    A tökéletes sütési hőmérséklet titka: a tésztadarab azonnal feljön és pezseg, de nem ég meg túl gyorsan.