Lihapiirakka spenóttal töltve, aranybarnára sütve, frissen tálalva

Lihapiirakka spenóttal

A Lihapiirakka a finn konyha egyik alapdarabja, mely különféle töltelékekkel készül, a spenótos változat pedig egy egészséges, mégis tartalmas újragondolása az eredeti receptnek. A spenót finoman lágyítja és frissíti a darált hús karakteres ízét, miközben tápanyagban is gazdagabbá teszi az ételt. Technikai tanács: a spenótot mindig a főzés legvégén add a töltelékhez – így nem fő szét, és megmarad a színe és tápértéke. A kívül ropogós, belül szaftos tésztabatyuk tökéletesek akár melegen, akár hidegen. Azok számára, akik egyensúlyra vágynak a kiadós hús és a friss zöld ízek között, a spenóttal gazdagított Lihapiirakka tökéletes választás lehet egy gyors vacsorára, vagy vendégváró finomságnak is. Ez az étel remek példája annak, hogyan lehet hagyományos alapokon izgalmas új változatot készíteni.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
2125 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
300 ml Tej
25 g Élesztő
1 ek. Cukor
1 tk.
50 g Vaj
300 g Darált marhahús
1 db Vöröshagyma
100 g Friss spenót
0.5 tk. Bors
500 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, keverd el benne az élesztőt és a cukrot. Hagyd pihenni 10 percig, míg felfut. Közben mérd ki a lisztet, sót, és olvaszd fel a vajat.

    A tej hőmérsékletére figyelj – ha túl forró, elpusztítja az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválja.

    2

    Keverd össze a lisztet, sót, felfuttatott élesztőt és vajat, majd gyúrd sima tésztává. Letakarva keleszd 1 órát meleg helyen.

    Gyúrás közben figyelj arra, hogy a tészta rugalmas legyen és ne tapadjon – ha kell, adj hozzá kevés lisztet.

    3

    A finomra vágott hagymát dinszteld kevés olajon, add hozzá a darált húst, sózd, borsozd, és pirítsd készre. A végén keverd hozzá a megmosott, felaprított friss spenótot, és főzd még 1-2 percig.

    A spenótot ne főzd túl – csak fonnyaszd meg, így megőrzi frissességét és tápanyagait.

    4

    A megkelt tésztát oszd 8 egyenlő részre. Nyújtsd oválisra, kanalazz rá a húsos-spenótos töltelékből, hajtsd félbe, és nyomd össze a széleket.

    A széleket enyhén nedvesítsd meg, így biztosabban záródik sütéskor.

    5

    Hevítsd az olajat 170°C-ra. A tésztabatyukat süsd oldalanként 2-3 percig, míg aranybarna nem lesz. Papírtörlőn csepegtesd le.

    Kis adagokban süsd, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon, és a batyuk ne ázzanak el.