Lihapiirakka vegán változatban, aranybarnára sütve, növényi darált hússal töltve

Lihapiirakka vegán változatban

A Lihapiirakka vegán változata tökéletes példája annak, hogyan lehet a klasszikus ételeket modern életmódhoz igazítani. A hagyományos darált hús helyett ebben a receptben növényi alapú húshelyettesítőt használunk, amely nemcsak állagra, hanem ízvilágra is meglepően hasonlít az eredetire. A vegán töltelék gazdagított hagymával és fokhagymával, így komplex, szaftos ízvilágot kapunk. Technikai tanács: a növényi húsokat magasabb hőmérsékleten, gyorsan pirítsd meg, így nem veszítik el állagukat. A ropogósra sült tésztabatyu kívül aranybarna, belül lágy és gazdag töltelékkel csábít. Ez az étel kiváló választás azok számára, akik vegán étrendet követnek, de nem szeretnének lemondani a tradicionális ízekről. Az egyszerű elkészítési folyamat és a növényi összetevők felhasználása teszi igazán különlegessé ezt az újragondolt finn street food fogást.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
1980 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
300 ml Növényi tej
25 g Friss élesztő
1 ek. Cukor
1 tk.
50 g Növényi margarin
300 g Növényi darált húshelyettesítő
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
0.5 tk. Fekete bors
500 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a növényi tejet, keverd el benne az élesztőt és a cukrot. Hagyd állni 10 percig, míg habos lesz. Ezalatt mérd ki a lisztet és a sót, és olvaszd fel a növényi margarint.

    Fontos, hogy a növényi tej csak langyos legyen – ha túl forró, az élesztő nem fog felfutni.

    2

    A lisztet keverd össze a sóval, add hozzá az élesztős tejet és az olvasztott margarint. Gyúrd sima, rugalmas tésztává, majd keleszd meleg helyen 1 órát letakarva.

    Ha a tészta kissé ragadós, egy kevés liszt hozzáadásával könnyen kezelhetővé válik.

    3

    Egy serpenyőben kevés olajon párold üvegesre a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Add hozzá a növényi darált húst, sózd, borsozd, és pirítsd meg 5-6 perc alatt.

    A növényi darált hús akkor kész, ha enyhén pirult és illatos – ne főzd túl, hogy ne száradjon ki.

    4

    A megkelt tésztát oszd 8 egyforma részre. Nyújtsd ki oválisra, kanalazz rá a töltelékből, hajtsd félbe, majd nyomd le alaposan a széleket.

    Használj vízzel megnedvesített ujjat a szélek összetapasztásához – így biztosan nem nyílnak szét sütéskor.

    5

    Hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Süsd a tésztabatyukat oldalanként 2-3 perc alatt aranybarnára, majd szedd ki papírtörlőre.

    Tartsd fenn az olaj hőmérsékletét – ha túl hideg, a tészta olajos lesz, ha túl forró, gyorsan megég.