A lilahagymát és fokhagymát hámozd meg, majd aprítsd finomra. A szalonnát vágd apró kockákra. Tipp: a szalonna fagyasztva könnyebben szeletelhető.
A lilahagymát érdemes szeletelés előtt fél órára hűtőbe tenni, így kevésbé csípi a szemet.
Egy serpenyőben pirítsd meg a szalonnát közepes lángon, amíg ropogós lesz, majd szedd ki egy tányérra. A visszamaradt zsiradékon párold meg a lilahagymát üvegesre.
A szalonnát ne süsd túl, mert keserű lehet. Ha túl sok zsír marad a serpenyőben, önts le belőle egy keveset, mielőtt a hagymát hozzáadod.
Add hozzá a fokhagymát, és keverd el 1 percig, majd tedd vissza a szalonnát is a serpenyőbe. Sózd, borsozd, majd szórd meg az apróra vágott petrezselyemmel. Keverd össze és hagyd hűlni.
A petrezselymet csak a legvégén add hozzá, hogy megőrizze a friss zöld színét és aromáját.
Nyújtsd ki a leveles tésztát 2 mm vastagságúra, majd vágd 10x10 cm-es négyzetekre. Mindegyik négyzet közepére tegyél 1 evőkanálnyi tölteléket, hajtsd háromszögbe, és a széleit nyomd le villával.
A töltelék ne legyen túl forró, mielőtt a tésztába teszed, mert megolvaszthatja a tésztát. A széleket alaposan nyomd le, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.
A samosák tetejét kend meg felvert tojással. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kis távolságra. Tipp: a tojásos kenés segít az aranybarna szín elérésében.
A tojás helyett használhatsz egy kevés tejjel elkevert tojássárgáját is a szebb szín érdekében.
Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg szép ropogósra és aranyszínűre sülnek. Frissen a legfinomabb, de langyosan is ízletes.
Ha a teteje túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával a sütés felénél.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.