Lilahagymás és pirított szalonnás samosa tálalva

Lilahagymás és pirított szalonnás samosa

A samosa eredetileg indiai töltött tésztabatyu, de világszerte számtalan változata létezik – ez a lilahagymás és szalonnás verzió a magyar konyha ízvilágát ötvözi a klasszikus formával. A konyha megtelik azzal az ellenállhatatlan illattal, amikor a szalonna sercegni kezd a serpenyőben, majd egyesül a karamellizálódó lilahagymával. A töltelék szaftos, enyhén füstös, amit a friss petrezselyem tesz még karakteresebbé. A siker titka a szalonna ropogósra pirítása, és hogy a tészta szorosan zárjon – így a töltelék nem szivárog ki sütés közben. Ez az étel ideális partifalat, piknikre csomagolható finomság vagy tartalmas vacsora is lehet.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
1180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Leveles tészta
2 db Lilahagyma
150 g Füstölt szalonna
2 gerezd Fokhagyma
1 ek. Olívaolaj
0.5 tk. Őrölt bors
1 ek. Petrezselyem
0.5 tk.
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lilahagymát és fokhagymát hámozd meg, majd aprítsd finomra. A szalonnát vágd apró kockákra. Tipp: a szalonna fagyasztva könnyebben szeletelhető.

    A lilahagymát érdemes szeletelés előtt fél órára hűtőbe tenni, így kevésbé csípi a szemet.

    2

    Egy serpenyőben pirítsd meg a szalonnát közepes lángon, amíg ropogós lesz, majd szedd ki egy tányérra. A visszamaradt zsiradékon párold meg a lilahagymát üvegesre.

    A szalonnát ne süsd túl, mert keserű lehet. Ha túl sok zsír marad a serpenyőben, önts le belőle egy keveset, mielőtt a hagymát hozzáadod.

    3

    Add hozzá a fokhagymát, és keverd el 1 percig, majd tedd vissza a szalonnát is a serpenyőbe. Sózd, borsozd, majd szórd meg az apróra vágott petrezselyemmel. Keverd össze és hagyd hűlni.

    A petrezselymet csak a legvégén add hozzá, hogy megőrizze a friss zöld színét és aromáját.

    4

    Nyújtsd ki a leveles tésztát 2 mm vastagságúra, majd vágd 10x10 cm-es négyzetekre. Mindegyik négyzet közepére tegyél 1 evőkanálnyi tölteléket, hajtsd háromszögbe, és a széleit nyomd le villával.

    A töltelék ne legyen túl forró, mielőtt a tésztába teszed, mert megolvaszthatja a tésztát. A széleket alaposan nyomd le, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.

    5

    A samosák tetejét kend meg felvert tojással. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól kis távolságra. Tipp: a tojásos kenés segít az aranybarna szín elérésében.

    A tojás helyett használhatsz egy kevés tejjel elkevert tojássárgáját is a szebb szín érdekében.

    6

    Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg szép ropogósra és aranyszínűre sülnek. Frissen a legfinomabb, de langyosan is ízletes.

    Ha a teteje túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával a sütés felénél.