Litti chokha fokhagymával, ropogós littik tálalva padlizsános pürével

Litti chokha fokhagymával

A Litti Chokha egy tradicionális étel Bihar államából, Indiából. A littik, vagyis a kis töltött golyók, búzalisztből készülnek, míg a chokha egy püré, amelyet padlizsánból, paradicsomból, fokhagymából és különféle fűszerekből készítenek. Az étel gazdag és fűszeres ízvilágú, amelyet a füstös padlizsán és a friss koriander tesz igazán különlegessé. A Litti Chokha gyakran fogyasztják főétkezésként, és egy igazán ínycsiklandó fogás.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Wheat flour
50 g Sooji (semolina)
2 ek. Ghee (clarified butter)
0.5 tk. Baking soda
150 ml Water
1 tk. Salt
1 db Baked brinjal (eggplant)
2 db Tomato
3 gerezd Garlic
2 db Green chili
1 tk. Coriander powder
0.5 tk. Cumin powder
2 ek. Mustard oil
1 ág Fresh coriander

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd el a tésztát a búzaliszt, semolina, só, sütőpor és víz felhasználásával. Gyúrd össze, majd hagyd pihenni 15-20 percig.

    A tészta akkor megfelelő, ha sima és rugalmas. Ha szükséges, adj hozzá még egy kis vizet.

    2

    A tésztából formázz golyókat, majd nyújtsd őket vékony kerek lapokká, kb. 5 cm átmérőjűek legyenek.

    Használj enyhén lisztezett felületet a nyújtáshoz, hogy elkerüld a tészta ragadását.

    3

    Forralj vizet egy edényben, majd főzd a littiket 6-7 percig, amíg meg nem emelkednek a víz tetejére.

    A littiknek teljesen meg kell főniük, de figyelj, hogy ne főzd őket túl sokáig, hogy ne essenek szét.

    4

    Egy serpenyőben hevítsd a ghee-t, és süsd meg a főtt littiket mindkét oldalon, amíg aranybarna és ropogós nem lesz.

    A ghee segít abban, hogy a littik ínycsiklandó, ropogós külsőt kapjanak.

    5

    A chokha elkészítéséhez süsd meg a padlizsánt (brinjal) a sütőben, majd hámozd meg és pürésítsd. Keverd össze a pürésített padlizsánt, a paradicsomot, a fokhagymát, zöld chilit, korianderport, köményporral, és egy kevés mustárolajjal.

    A padlizsánt tűz fölött is sütheted, hogy füstös ízt adj a chokhához.

    6

    Tálald a ropogós littiket a fokhagymás chokhával, friss korianderrel díszítve.

    A chokha ízesítését tetszés szerint alakíthatod, egy kis extra mustárolajjal még intenzívebb ízt adhatunk.