Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt.
Fontos, hogy a szárított élesztő friss legyen, mert különben nem fog megkelni a tészta.
A meleg tejet öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd add hozzá a tojást, az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A vaj ne legyen túl forró, mert az megfőheti a tojást.
Keverd össze az összetevőket, majd dagaszd a tésztát 8-10 percig, amíg rugalmas és homogén nem lesz.
Ha kézzel dagasztod a tésztát, akkor lisztezd be a kezed, hogy ne ragadjon.
Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tészta keléséhez ideális hőmérséklet 25-30°C. A tálat takard le konyharuhával vagy folpack fóliával, hogy ne száradjon ki a tészta.
Közben készítsd el a homártölteléket: keverd össze a főtt, aprított homárhúst a majonézzel, citromlével, metélőhagymával és őrölt fekete borssal.
A homárhúst ne aprítsd túl kicsire, hogy érezhető legyen a fánkban. A tölteléket ízlés szerint fűszerezheted.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral vagy fánkszaggatóval szaggass ki köröket.
A kiszaggatott tésztakorongokat takard le konyharuhával, hogy ne száradjanak ki.
Minden tésztakorong közepébe helyezz egy kis adag homártölteléket, majd hajtsd félbe és jól zárd le a széleit, hogy a töltelék bent maradjon sütés közben.
A széleket alaposan nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.
A töltött fánkokat helyezd sütőpapírral bélelt tálcára, és takard le egy tiszta konyharuhával. Hagyd őket további 30 percig kelni.
Ez a második kelesztés nagyon fontos, hogy a fánk könnyű és puha legyen.
Egy nagy edényben hevítsd fel az olajat kb. 170°C-ra. Egy fánkot dobj bele tesztelésként: ha azonnal feljön a felszínre és enyhén pezseg, az olaj készen áll.
Ha nincs hőmérőd, akkor egy darabka kenyérrel teszteld az olajat. Ha a kenyér aranybarnára sül 1 perc alatt, akkor jó az olaj hőmérséklete. Fontos, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert a fánk kívül megég, belül pedig nyers marad.
Süsd a töltött fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarna nem lesz. Használj szűrőkanalat a kiszedéshez, majd helyezd őket papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
A fánkokat óvatosan forgasd meg, hogy ne sérüljenek meg.
A még langyos fánkok tetejét szórd meg porcukorral, hogy az édes és sós ízhatás tökéletes egyensúlyba kerüljön.
A porcukrot szitáld rá, hogy egyenletesen fedje a fánkokat.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.