Lomo saltado édesburgonyával tálalva – pirított marhahús, zöldségek és ropogós édesburgonya

Lomo saltado édesburgonyával

A lomo saltado a perui konyha egyik legismertebb példája a kínai-perui (chifa) fúziós gasztronómiára. A 19. században érkező kínai bevándorlók wokos főzési technikái ötvöződtek a helyi alapanyagokkal, így született ez az egyedi fogás. Eredetileg sült burgonyával tálalták, de a modern változatokban egyre gyakrabban helyettesítik édesburgonyával, ami édeskés karakterével különleges kontrasztot alkot a szójaszószos-húsos alappal. Technikai tanács: A serpenyő legyen forró, a hozzávalókat pedig gyorsan, kis adagokban süsd – így maradnak zamatosak. Ahogy a marhahús pirul, a szójaszósz karamellizálódik, a paradicsom kissé megpuhul, az édesburgonya pedig ropogósra sül – ezek együtt egy robbanásszerű ízélményt adnak. Ez az étel tökéletes hétköznapi vacsorának vagy egy egzotikus hétvégi ebédhez is, ha valami különlegesre vágysz.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
1680 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Marhahátszín
400 g Édesburgonya
1 db Vöröshagyma
2 db Paradicsom
2 db Fokhagyma
3 ek. Szójaszósz
1 ek. Ecet
1 ek. Friss koriander
3 ek. Növényi olaj
1 tk.
0.5 tk. Őrölt fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A marhahúst vágd vékony csíkokra. A vöröshagymát vágd cikkekre, a paradicsomot gerezdekre, a fokhagymát aprítsd finomra.

    A marhahúst érdemes a fagyasztóban kicsit előhűteni, így könnyebb egyenletes csíkokra vágni.

    2

    Az édesburgonyát hámozd meg, vágd hasábokra, majd bő olajban süsd aranybarnára vagy süsd ropogósra sütőben 200°C-on kb. 25 perc alatt.

    Sütőben sütve kevesebb olajra lesz szükség, de így is ropogós lesz, ha előtte vékonyan megkened olajjal.

    3

    Egy wokban vagy nagy serpenyőben hevítsd fel az olajat. Dobd rá a húst, és nagy lángon süsd körbe 2–3 perc alatt. Szedd ki, tedd félre.

    Ne zsúfold túl a serpenyőt – a hús akkor sül, nem párolódik!

    4

    Ugyanabban a serpenyőben pirítsd meg a fokhagymát, majd add hozzá a hagymát és paradicsomot. Süsd 2–3 percig, amíg kissé megpuhulnak, de még roppanósak maradnak.

    A gyors sütés megőrzi a zöldségek állagát és színét – ne süsd túl!

    5

    Add vissza a húst, öntsd rá a szójaszószt és az ecetet. Sózd, borsozd, és nagy lángon süsd még 1 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    Az ecet adja meg a jellegzetes savas karaktert – balzsamecettel is kipróbálhatod különlegesebb ízhatásért.

    6

    A kész lomo saltadót frissen sült édesburgonya hasábokkal tálald, és szórd meg frissen aprított korianderrel.

    A koriandert közvetlenül tálalás előtt add hozzá, hogy ne veszítse el az aromáját.