Langyosítsd meg a vizet, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl meleg, az élesztő elpusztul, ha túl hideg, nem aktiválódik megfelelően. A langyos a legjobb.
Egy nagy tálban szitáld át a lisztet, majd add hozzá a sót és az élesztős vizet. Keverd össze, amíg egy ragacsos, lágy tésztát nem kapsz.
Az átszitált liszt levegősebbé teszi a tésztát, így könnyebb lesz vele dolgozni. A sót ne közvetlenül az élesztő mellé tedd, mert az gátolja annak működését.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A meleg hely elősegíti a tészta kelését. Ha nincs elég meleg, a sütőt is használhatod alacsony hőfokon (kb. 30-40°C).
Melegítsd fel az olajat egy mély edényben kb. 170°C-ra. Ha nincs hőmérőd, egy kis tésztát cseppents bele – ha lassan feljön és aranybarnára sül, az olaj megfelelő hőmérsékletű.
Az olaj hőmérséklete kulcsfontosságú. Ha túl alacsony, a tészta megszívja magát olajjal, ha túl magas, gyorsan megég.
Egy evőkanál segítségével formázz kis gombócokat a tésztából, és óvatosan engedd az olajba. Egyszerre csak néhányat süss, hogy az olaj ne hűljön le.
Az evőkanalat mártsd olajba, hogy a tészta ne ragadjon rá. Két kanállal is formázhatod a gombócokat.
Süsd a loukoumades-t 3-4 percig, amíg minden oldaluk aranybarna és ropogós lesz. Időnként forgasd meg őket.
A forgatással biztosíthatod, hogy egyenletesen süljenek meg a golyók.
Szedd ki a sült tésztagolyókat egy papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.
A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a loukoumades kevésbé lesz zsíros.
Még melegen forgasd meg őket mézben, hogy jól bevonja őket.
Melegen jobban beszívják a mézet, így ízletesebbek lesznek.
Szórd meg fahéjjal, pirított szezámmaggal vagy darált dióval, és azonnal tálald.
Azonnal tálald, hogy a loukoumades ropogós maradjon.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.