Loukoumades tálalva

Loukoumades

A loukoumades egy tradicionális görög édesség, amelyet évszázadok óta fogyasztanak a Mediterráneumban. Az aranybarna, mézbe forgatott tésztagolyók kívül ropogósak, belül pedig puhák és levegősek. A loukoumades eredete az ókori Görögországig nyúlik vissza, ahol az olimpiai játékok győzteseit egykor mézes tésztával jutalmazták. Azóta számos változatát készítik, de a klasszikus recept mézzel és fahéjjal megszórva az egyik legnépszerűbb. Ha szereted az egyszerű, mégis különleges édességeket, ezt a receptet mindenképpen próbáld ki. Tökéletes desszert családi összejövetelekre, ünnepi alkalmakra, vagy akár egy finom görög kávé mellé!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 1 óra 30 perc
320 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Liszt
150 ml Víz
10 g Friss élesztő
10 g Kristálycukor
1 csipet
1000 ml Napraforgóolaj (sütéshez)
100 ml Méz (tálaláshoz)
0.5 tk. Fahéj (opcionális)
10 g Pirított szezámmag (díszítéshez, opcionális)
20 g Darált dió (díszítéshez, opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a vizet, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A víz hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl meleg, az élesztő elpusztul, ha túl hideg, nem aktiválódik megfelelően. A langyos a legjobb.

    2

    Egy nagy tálban szitáld át a lisztet, majd add hozzá a sót és az élesztős vizet. Keverd össze, amíg egy ragacsos, lágy tésztát nem kapsz.

    Az átszitált liszt levegősebbé teszi a tésztát, így könnyebb lesz vele dolgozni. A sót ne közvetlenül az élesztő mellé tedd, mert az gátolja annak működését.

    3

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A meleg hely elősegíti a tészta kelését. Ha nincs elég meleg, a sütőt is használhatod alacsony hőfokon (kb. 30-40°C).

    4

    Melegítsd fel az olajat egy mély edényben kb. 170°C-ra. Ha nincs hőmérőd, egy kis tésztát cseppents bele – ha lassan feljön és aranybarnára sül, az olaj megfelelő hőmérsékletű.

    Az olaj hőmérséklete kulcsfontosságú. Ha túl alacsony, a tészta megszívja magát olajjal, ha túl magas, gyorsan megég.

    5

    Egy evőkanál segítségével formázz kis gombócokat a tésztából, és óvatosan engedd az olajba. Egyszerre csak néhányat süss, hogy az olaj ne hűljön le.

    Az evőkanalat mártsd olajba, hogy a tészta ne ragadjon rá. Két kanállal is formázhatod a gombócokat.

    6

    Süsd a loukoumades-t 3-4 percig, amíg minden oldaluk aranybarna és ropogós lesz. Időnként forgasd meg őket.

    A forgatással biztosíthatod, hogy egyenletesen süljenek meg a golyók.

    7

    Szedd ki a sült tésztagolyókat egy papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.

    A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, így a loukoumades kevésbé lesz zsíros.

    8

    Még melegen forgasd meg őket mézben, hogy jól bevonja őket.

    Melegen jobban beszívják a mézet, így ízletesebbek lesznek.

    9

    Szórd meg fahéjjal, pirított szezámmaggal vagy darált dióval, és azonnal tálald.

    Azonnal tálald, hogy a loukoumades ropogós maradjon.