Loukoumades Nutellával töltve, aranybarna fánkgolyók, töltelékkel és porcukorral tálalva

Loukoumades Nutellával töltve

A Loukoumades Nutellával töltve a hagyományos görög édesség egy modern, fiatalos változata, amelyet a mogyorókrém imádók különösen kedvelnek. Eredetileg mézzel és dióval tálalták ezeket a kis fánkgolyókat, de a Nutella világszerte elterjedésével sok helyen már ezzel töltve kínálják őket. Technikai tipp: a töltelék fagyasztása elengedhetetlen, hogy sütés közben a tészta körbezárja és ne folyjon ki. Ahogy az aranybarna gombócok kisülnek, a tésztába zárt csokoládés közép megolvad, és az első harapásnál selymesen kifolyik. Ez az édesség igazi látvány- és ízélmény – ideális hétvégi kényeztetés, születésnapi meglepetés vagy egyszerűen csak egy boldog desszert pillanat.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
250 g Liszt
7 g Szárított élesztő
250 ml Langyos víz
1 ek. Cukor
0.5 tk.
500 ml Napraforgóolaj (sütéshez)
100 g Nutella (vagy mogyorókrém)
1 ek. Porcukor (tálaláshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót. Folyamatos keverés közben add hozzá a langyos vizet, míg sima, lágy tésztát nem kapsz.

    A tészta lágy és ragacsos állagú lesz – ez így van rendjén. Robotgéppel is dolgozhatsz a homogén állag eléréséhez.

    2

    Fedd le a tésztát konyharuhával, és keleszd meleg helyen legalább 1 órán keresztül, amíg a duplájára nő.

    Melegebb hőmérséklet segíti az élesztőt, de ne legyen forró a környezet – 28–30°C ideális.

    3

    A Nutellát kanalazd kisebb diónyi adagokban sütőpapírra, és fagyaszd le legalább 30 percre, hogy kemény, formázható legyen.

    A fagyasztott töltelék megkönnyíti a tészta köré formázást és nem folyik ki sütés közben.

    4

    Hevítsd fel az olajat egy mély serpenyőben. A megkelt tésztából vizes kézzel vegyél ki kis adagokat, és tekerd köré egy darab fagyasztott Nutellát, majd formázd gombóccá.

    A kezedet vizezd be minden formázás előtt, hogy a tészta ne ragadjon rá.

    5

    Süsd a töltött gombócokat 3-4 percig, aranybarnára, majd szedd őket papírtörlőre. Szórd meg porcukorral és azonnal tálald melegen.

    Ne zsúfold túl az olajat – sütés közben időnként forgasd a fánkokat, hogy egyenletesen piruljanak.