Marhahúsos bao bun étel tálalva

Marhahúsos bao bun

A bao bun, a kínai eredetű gőzgombóc, világszerte különféle töltelékekkel nyert új életet. A marhahúsos változat az egyik leggazdagabb ízélményt nyújtja, különösen, ha a húst hosszú ideig főzve puhára tépjük, majd egy szójaszószos, édeskés mázban karamellizáljuk. Ahogy a szezámolaj és gyömbér illata keveredik a fokhagymával és a szójás hús gőzével, egy olyan illatkavalkád születik, amely azonnal étvágyat csinál. A gőzölt bao tészta puhasága tökéletesen harmonizál a szaftos, fűszeres marhahússal, amit friss uborka és újhagyma emel ki. Ez az étel ideális választás hétvégi vacsorákhoz, baráti összejövetelekhez vagy különleges fogásként egy ázsiai tematikájú estén. Ha még jobban feldobnád, próbáld ki srirachával vagy édes-savanyú szósszal is!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra 10 perc
2150 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Liszt (búzaliszt)
1 tk. Száraz élesztő
20 g Cukor
160 ml Langyos víz
300 g Marhahús (lapocka, puhára főzve és tépve)
2 ek. Szójaszósz
1 ek. Barnacukor
1 tk. Fokhagyma (zúzott)
1 tk. Gyömbér (reszelt)
1 tk. Szezámolaj
50 g Uborka (vékony szeletek)
1 db Újhagyma (apróra vágva)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A bao tésztához keverd össze a lisztet, az élesztőt és a cukrot egy nagy tálban, majd öntsd hozzá a langyos vizet. Gyúrd simára, és keleszd letakarva meleg helyen 1 órán át.

    A langyos víz hőmérséklete legyen körülbelül 30-35°C, ez ideális az élesztő aktiválásához. A tésztát konyharuhával letakarva tedd radiátor közelébe vagy meleg sütőbe (csak a fény legyen bekapcsolva, ne a sütés funkció!) a keléshez.

    2

    Oszd a tésztát 8-10 egyenlő részre, formázd oválisra, hajtsd félbe, majd sütőpapírral bélelt párolóba helyezve gőzöld 10-12 percig, amíg megpuhul és ruganyossá válik.

    A sütőpapír megakadályozza, hogy a tészta leragadjon a pároló aljára. Fontos, hogy a pároló fedője jól zárjon, hogy a gőz ne szökjön el. Ha nincs párolód, egy fém szűrőt is használhatsz egy lábas felett, amiben forr a víz. A tészta akkor jó, ha áttetszővé válik.

    3

    A főtt, tépett marhahúst egy serpenyőben melegítsd össze a szójaszósszal, barnacukorral, fokhagymával, gyömbérrel és szezámolajjal. Párold 8-10 percig, amíg kissé besűrűsödik és bevonja a húst.

    A barnacukor helyett használhatsz mézet is. Ügyelj arra, hogy a hús ne száradjon ki teljesen, maradjon szaftos. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet vagy alaplevet.

    4

    A bao-kat óvatosan nyisd szét, kanalazz bele a ragacsos marhahúsból, majd tegyél rá uborkaszeleteket és szórd meg újhagymával. A frissesség és a ropogósság jól kiegyensúlyozza a hús szaftosságát.

    A bao tésztát érdemes még melegen megtölteni, mert akkor könnyebben nyílik szét. A töltelék mennyiségét ízlés szerint variálhatod.

    5

    Tálald melegen. Extra ízért kínálhatsz mellé chili szószt vagy lime-os szójaszószt. A marhahús gazdag íze tökéletesen párosul a puha gőztésztával.

    A lime-os szójaszószhoz keverj össze szójaszószt frissen facsart lime lével és egy kevés reszelt lime héjjal. A bao-kat frissen a legfinomabbak, de ha marad, hűtőben tárolhatod és másnap újramelegítheted.